Compania de petrol si gaze naturale OMV incearca sa intensifice presiunile asupra companiei MOL in vederea incheierii unui acord de fuziune si a inceput, in acest sens, o actiune juridica impotriva concurentului ungar care a impus anumite restrictii
Compania de petrol si gaze naturale OMV incearca sa intensifice presiunile asupra companiei MOL in vederea incheierii unui acord de fuziune si a inceput, in acest sens, o actiune juridica impotriva concurentului ungar care a impus anumite restrictii la preluarea de catre un investitor strain. OMV a initiat actiunea juridica impotriva MOL intr-un tribunal ungar, in cazul participatiei de aur detinute de autoritatile de la Budapesta la companie, reglementarii prin care este impus un plafon pentru drepturile de vot, favorabila statului ungar, si prevederii privind eliminarea unui numar redus de membri ai Consiliului de Administratie.
Compania austriaca OMV, aflata sub controlul partial al statului, detine deja 20% din capitalul MOL si a depus o oferta de preluare a companiei ungare, estimata la 20 miliarde de dolari, transmite Reuters, citat de Mediafax. OMV a anuntat ca va convoca o reuniune extraordinara a actionarilor companiei ungare in cazul in care negocierile intre cele doua companii nu vor conduce la rezultatul dorit. "Daca OMV nu va obtine rezultatul dorit prin dialog deschis, grupul este pregatit sa organizeze o adunare generala, pentru a permite actionarilor MOL sa isi exercite drepturile de proprietate asupra companiei", se arata intr-un comunicat al OMV.
Oferta OMV este conditionata de eliminarea plafonului de 10% pentru drepturile de vot si de anularea participatiei de 40% la capitalul MOL, detinuta de conducere si alte institutii afiliate. "Vrem sa reluam negocierile cu Consiliul de Administratie al MOL", a declarat, intr-o conferinta de presa, directorul general al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer. In urma unei fuziuni, OMV ar avea acces la rafinariile MOL din Slovacia, Ungaria si Croatia, dar si la un gazoduct care transporta gaze rusesti catre Europa.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.