Daca nu ar exista absentele de la locul de munca (cu exceptia concediilor de odihna), Italia ar putea economisi 1% din PIB, declara presedintele Confederatiei Industriasilor Italieni (Confindustria), Luca Cordero di Montezemolo, care si-a exprima put
Daca nu ar exista absentele de la locul de munca (cu exceptia concediilor de odihna), Italia ar putea economisi 1% din PIB, declara presedintele Confederatiei Industriasilor Italieni (Confindustria), Luca Cordero di Montezemolo, care si-a exprima puternica indignare impotriva "chiulangiilor", opinand ca ineficienta sectorului public este adevarata cauza a proastei functionari a economiei italiene si ca "emblema ineficientei" o constituie absentele, noteaza in editia de miercuri ziarul La Stampa, consultat de Rompres.

"Intr-adevar, daca s-ar reusi o reducere la zero a absentelor de la locul de munca, cu exceptia concediilor legale de odihna, si daca in zilele acelea angajatii din sectorul public ar lucra, am putea economisi aproape un punct din PIB, adica 14,1 miliarde de euro. Reducand suma concediilor si a absentelor la nivelul sectorului privat, am obtine o economie de 11,1 miliarde", sustine presedintele Confindustria.

In discursul rostit la inaugurarea anului academic de la LUISS (Libera Universita Italiana degli Studi Sociali), universitate din Roma care apartine Confindustria, Montezemolo vorbeste despre franele din calea dezvoltarii, dar si despre modul in care se poate evita ca Italia sa se plaseze pe ultimele locuri in competitia internationala. El propune sa fie premiate meritul si productivitatea, pentru a permite ascensiunea sociala si a aceluia care nu este fiu de parinti bogati. Dar ceea ce provoaca un adevarat viespar este actul de acuzare impotriva sectorului public: "Intre concedii si diferite permise de zile libere, un angajat public lipseste din birou in medie o zi din cinci, absenteismul fiind cu 30 la suta mai mare fata de acela din marile intreprinderi industriale".

In opinia lui Montezemolo, in top s-ar afla Ministerul Apararii, cu 65 de zile de absenta intr-un an, urmat de Ministerul Economiei si de acela al Mediului, ambele cu peste 60 de zile de absente.

Riposta data de secretarul general al celei mai mari confederatii sindicale italiene (CGIL), Guglielmo Epifani, este: "Absenteismul trebuie combatut fiindca ii afecteaza pe lucratorii onesti, dar Montezemolo face o confuzie, iar datele nu corespund adevarului".

Un alt lider sindical, Luigi Angeletti (UIL), este de parere ca "Montezemolo ar trebui sa se ingrijoreze in primul rand de faptul ca lucratorii italieni, atat din sectorul public cat si privat, au salarii mici. Aceasta este adevarata situatie de urgenta".

Presedintele Confindustria mai spune ca si in sectorul privat trebuie sa se munceasca mai mult, fiindca, in opinia sa, programul de lucru este prea scurt. In viziunea lui Montezemolo, succesele cele mai recente inregistrate de economia italiana se datoreaza intreprinzatorilor, si de aceea se impune o abordare curajoasa a ineficientei inregistrate in sectorul public, incapabil intre altele sa-i ajute pe cei mai slabi.

Presedintele Confindustria "dojeneste societatea (italiana) care se axeaza pe caste, in care mobilitatea sociala este foarte scazuta, in care fiii continua munca tatilor". "Dintre persoanele cu varste intre 18-37 de ani, 6 copii de muncitori din 10 sunt muncitori, o cota care este chiar in crestere fata de generatiile precedente, in timp ce 7 fii de experti, de intreprinzatori, de directori din 10 exercita profesiile de expert, intreprinzator, director"; anumite semnale de mobilitate sociala exista "in regiunile din Nord, dar nu si in restul tarii".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.