Investigatia Comisiei Europene referitoare la privatizarea Automobile Craiova ar putea obliga compania Ford sa isi amane planurile de productie a unui nou model de automobil de clasa mica in Romania, a declarat purtatorul de cuvant al Ford pe Europa,
Investigatia Comisiei Europene referitoare la privatizarea Automobile Craiova ar putea obliga compania Ford sa isi amane planurile de productie a unui nou model de automobil de clasa mica in Romania, a declarat purtatorul de cuvant al Ford pe Europa, Tom Malcolm, citat de siteul autonews.com.
Ford a preluat 72,4% din capitalul uzinei de la Craiova (foto) pentru care a platit 57 de milioane de euro si prevazuse ca va incepe productia noului automobil in 2008. Tranzactia dintre statul roman si concernul american a fost insa blocata de Comisia Europeana.
Oficialii europeni au declansat o ancheta, suspectand faptul ca in cadrul privatizarii, statul roman a acordat companiei ajutoare de stat, si astfel a incalcat legea concurentei.
Purtatorul de cuvant al Ford Europe a precizat ca, impreuna cu statul roman, incearca sa ofere Comisiei Europene raspunsurile la intrebarile privind privatizarea.
"Cert este ca investigatia va intarzia preluarea oficiala", a adaugat Malcolm. Comisia Europeana nu a stabilit inca termenul pana la care se va incheia investigatia privind contractul dintre Automobile Craiova si Ford.
Problemele legate de aceasta privatizare, precum si de alte doua tranzactii pe care Comisia le ancheteaza sub suspiciunea de acordare a unor ajutoare de stat ilegale, ar fi putut fi evitate daca negocierile dintre statul roman reprezentat de AVAS si castigatorii licitatiilor ar fi fost mai transparente, sustin unii analisti. De asemenea, tergiversarea la nesfarsit a privatizarilor in ultimii ani a condus la situatia in care aceste contracte intra acum sub incidenta legislatiei europene, desi acest lucru se putea evita daca intregul proces s-ar fi incheiat mai demult. Legea privatizarii din 1991 prevedea un termen de cel mult sapte ani pentru transferul capitalului companiilor de stat in proprietate privata, iar vecinii nostri din Europa Centrala au incheiat acest proces mult mai rapid, exemplul cel mai graitor fiind Cehia, care a avut nevoie de numai cinci ani.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.