Peste 8.000 de imigranti chinezi, indieni, pakistanezi, moldoveni si turci vor sosi in Romania in urmatoarele saptamani pe fondul crizei majore de forta de munca inregistrata in noul stat comunitar, relateaza The Daily Telegraph in editia electronica
Peste 8.000 de imigranti chinezi, indieni, pakistanezi, moldoveni si turci vor sosi in Romania in urmatoarele saptamani pe fondul crizei majore de forta de munca inregistrata in noul stat comunitar, relateaza The Daily Telegraph in editia electronica de miercuri. NEVOIE. Patronul unei fabrici de confectii din Bacau a fost nevoit sa apeleze la serviciile a circa 800 de imigranti chinezi, originari din provincia Fujian, pentru a asigura supravietuirea afacerii. Muncitorii chinezi, scrie publicatia britanica, reprezinta raspunsul disperat al unui patron la problema deficitului de forta de munca ce ar putea afecta intreaga Europa. Patronul roman, Sorin Nicolaescu, recunoaste ca angajarea imigrantilor nu reprezinta cea mai fericita solutie din cauza costurilor ridicate implicate, printre altele, de cazarea lor, dar a fost nevoit sa recurga la aceasta alternativa din cauza imposibilitatii de a gasi personal calificat pe piata locala. CRIZA. Guvernul roman este constient de deficitul major de forta de munca din Romania dupa ce mai bine de doua milioane de romani eu emigrat in ultimii ani. Premierul Calin Popescu-Tariceanu face apel la toti romanii aflati in strainatate sa se intoarca acasa. "Ne confruntam cu o criza de forta de munca si ar trebui sa facem un efort comun pentru a atrage romanii care muncesc in strainatate inapoi acasa", a declarat el. "Avem un deficit de forta de munca de 500.000 de muncitori", a declarat, la randul sau, Varujan Vosganian, ministrul Economiei. "Avem nevoie de mai multi ingineri, mecanici si zidari". Situatia din Romania se inscrie insa intr-un context similiar inregistrat la nivelul intregii Europe. Potrivit unui raport dat publicitatii de un grup de consultanta, Germania are nevoie de sase milioane de muncitori pana in 2020 pentru a-si mentine ascensiunea economica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.