Unii dintre cei mai importanti investitori pe o piata sunt asa numitii formatori de piata ("market makerii"). Ei vor putea tranzactiona la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu, dupa ce aceasta a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mo
Unii dintre cei mai importanti investitori pe o piata sunt asa numitii formatori de piata ("market makerii"). Ei vor putea tranzactiona la Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu, dupa ce aceasta a primit avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
CNVM a remis BMFMS decizia nr 2490 din 03.12.2007 de aprobare a Regulamentului nr. 5 pentru derularea unui program privind introducerea activitatii market-makerilor pe piata reglementata de instrumente financiare derivate. BMFM Sibiu devine astfel primul operator de piata din Romania care lanseaza acest tip de activitate. In consecinta, din luna ianuarie 2008 pe bursa sibiana vor functiona primii formatori de piata, existand deja SSIF-uri si banci care si-au exprimat intentia in acest sens.
Market makerii isi vor desfasura activitatea pe toate pietele BMFMS, fie ele de actiuni sau valute, iar rulajul de la bursa sibiana a derivatelor ar putea creste simtitor. Ca si facilitate acordata formatorilor de piata se remarca scutirea de la plata comisionului de tranzactionare.
"Cred ca introducerea primilor market - makeri in piata autohtona de capital de catre Bursa din Sibiu demonstreaza interesul si eforturile pe care institutia noastra le face pentru dezvoltarea pietei si aducerea ei la standardele pietelor intenationale unde market-makerul este o prezenta obisnuita. Rolul sau este sa asigure lichiditatea pe anumite tipuri de contracte, castigand in special din diferenta dintre pretul de cumparare si cel de vanzare" a declarat dl. Teodor Ancuta, presedintele BMFMS.
In acelasi timp, "prezenta formatorului de piata ofera clientilor siguranta unui pret de cumparare/vanzare. Concret, investitorii pot sa-si inchida pozitiile mult mai usor, pentru ca gasesc, astfel, contrapartea in piata", subliniaza dl. Darius Cipariu, directorul adjunct al BMFMS.
"Prezenta market-makerilor va aduce un suflu nou pietei care va castiga simboluri noi, in sensul cresterii activitatii pe diferite tipuri de contracte. Implicit investitorii vor putea sa-si diversifice, sa-si extinda strategiile, iar lichiditatea va creste", crede Bogdan Ungureanu, broker la Interdealear Capital.
Principala obligatie a formatorilor este sa mentina intr-o anumita piata, permanent, cotatii de vanzare si cumparare, in acelasi timp, si o cantitate minima de contracte, astfel incat un investitor sa aiba certitudinea ca le va gasi disponibile la tranzactionare. "Market maker-ul ofera celorlalti investitori din piata siguranta unei oferte atat pentru cumparare, cat si pentru vanzare, permitand astfel inchiderea pozitiilor mult mai usor, declara Cipariu.
Dorinta noastra este ca formatorul de piata sa asigure minimum 20 de contracte pe cumparare si aceeasi cantitate pe vanzare, diferenta dintre cerere si oferta urmand sa fie de un ban pentru scadenta apropiata, cea la trei luni, si doi bani pentru scadenta medie, cea la sase luni".
Market maker-ii sunt traderi individuali care sunt desemnati de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare.
Cele mai multe cereri pentru formatori de piata au fost primite pentru piata unde se tranzactioneaza raportul euro/leu.
Conform unor surse din piata sibiana, primii market-makeri vor fi Banca Comerciala Romana, Banca Comerciala Carpatica si SSIF Broker Cluj.
In primele trei trimestre la bursa la termen din Sibiu au fost tranzactionate 2.904.761 contracte, volum care in comparatie cu cel corespunzator perioadei similare din 2006 este cu 16% mai mare. Din totalul precizat, 2.877.881 contracte au fost realizate in piata futures si 26.880 in cea a optiunilor. Din punct de vedere valoric, suma echivalenta rulajului se ridica la circa 9,6 miliarde lei, adica 2,87 miliarde de euro, valoare care depaseste totalul tranzactiilor din 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.