Cei invinuiti de fraudarea examenelor nu au reusit sa afle de la DNA pe ce baza s-a pornit ancheta, daca exista vreo plangere, denunt sau vreo interceptare care sa justifice inceperea urmaririi penale. In aceasta situatie se afla procurorii Sterian G
Cei invinuiti de fraudarea examenelor nu au reusit sa afle de la DNA pe ce baza s-a pornit ancheta, daca exista vreo plangere, denunt sau vreo interceptare care sa justifice inceperea urmaririi penale. In aceasta situatie se afla procurorii Sterian Guli (de la Parchetul Urziceni, care a castigat postul de prim-procuror al Capitalei), Gabriela Ghita (presedintele comisiei de examinare si fost Procuror General adjunct al Romaniei) si Eugen Cojocaru (procuror la Parchetul General). Celor trei, desi s-au prezentat in fata procurorilor DNA, unii de mai multe ori, nu li s-a prezentat nici o proba a acuzarii, afara de denumirea faptei pentru care sunt cercetati - "tentativa de instigare la obtinerea de informatii confidentiale" si "instigare la obtinerea de informatii confidentiale". Refuzul prezentarii probelor acuzarii reprezinta o incalcare grava a Codului de procedura penala dar, mai ales, a Conventiei Europene a Drepturilor Omului, care stipuleaza la articolul 6 ca orice acuzat are dreptul sa fie informat in termenul cel mai scurt si in mod amanuntit asupra naturii si cauzei acuzatiei aduse impotriva sa.
"Mai stam de vorba!"
Procurorul DNA, Elena Botezan, care instrumenteaza dosarul, a refuzat invinuitilor dreptul de a le prezenta inscrisurile pe care se bazeaza acuzarea (denunt, plangere, autosesizare, interceptari etc). Pentru acest motiv, unii dintre invinuiti ne-au declarat ca au refuzat sa dea declaratie, formuland cereri catre conducerea DNA in care solicitau respectarea drepturilor lor cetatenesti. Exceptie a facut Sterian Guli, care a acceptat sa dea o scurta declaratie in care arata ca este "absolut ireal" ce i se imputa. Desi Guli a insitat sa i se arate probele acuzarii, procuroarea DNA i-a taiat-o: "Mai stam de vorba!" Precizam ca Elena Botezan este procuror din garda lui Daniel Morar (foto), ea fiind adusa la DNA, de la Parchetul Tribunalului Cluj, dupa un scurt stagiu la DNA Cluj. Sotul ei este functionar important la Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi.
Amintim ca in "scandalul examenelor fraudate" de la CSM, a iesit la iveala faptul ca Sterian Guli, principalul acuzat, a suflat postul de sef al Parchetului Capitalei, "veteranului" Dragos Nestor, care a picat cu nota 6.80. ZIUA a dezvaluit ca sotia lui Dragos Nestor, judecatoarea Ioana Beatrice Nestor, de la Curtea de Apel Bucuresti, este formator la INM - institutie de la care a pornit o misterioasa sesizare catre DNA pe tema examenelor. Ieri, reporterii ZIUA au aflat ca si Dragos Nestor este formator la INM, institutie care agita scandalul si cere insistent CSM-ului sa anuleze examenele. Sotii Nestor ridica circa 10 milioane lei, lunar, fiecare, de la INM. Dragos Nestor a fost si el examinator la INM.
Interceptari fara mandat
Surse avizate ne-au informat ca la baza actiunii DNA s-ar afla interceptari telefonice, efectuate de serviciul tehnic anticoruptie, care a monitorizat discutiile purtate de membrii comisiilor de examinare si unii candidati. Si ca in aceste discutii apar si anumiti membri ai CSM. Interceptarile nu au fost prezentate invinuitilor - spun sursele noastre - deoarece nu ar exista mandat judecatoresc pentru acestea. Daca acest lucru se confirma, DNA va deveni obiectul unui imens scandal national, cu final imprevizibil. Oricum, este deosebit de grav faptul ca invinuitilor, cu atat mai mult cu cat acestia sunt magistrati de prim rang, nu li s-au prezentat probele acuzarii. Pe de alta parte, surse din CSM ne-au informat ca principalul beneficiar al acestui scandal este Dragos Nestor, care va ramane in functie, ca interimar, daca Sterian Guli va fi in cele din urma "anihilat". Inspectia CSM a avut doua tentative recente de a efectua controale de fond la Parchetul Capitalei, in baza unor sesizari care reclamau numeroase musamalizari de dosare. Inexplicabil, controalele planificate au fost de fiecare data amanate. Singurele controale, izolate, au fost efectuate de catre inspectorii Parchetului Curtii de Apel Bucuresti care au scos la iveala un adevarat dezastru, fara urmari insa asupra conducerii. Venirea unui nou sef la Parchetul Capitalei reprezinta un risc major pentru cei care au generat actuala situatie. (R.S., S.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.