Mister. Ce anume s-a petrecut de l-a determinat pe presedinte, hodoronc-tronc, sa ii casatoreasca pe democrati si peledisti, chiar impotriva vointei acestora? "In PD se intampla sau urmeaza sa se intample ceva: partidul a luat un scor mult sub astep
Mister. Ce anume s-a petrecut de l-a determinat pe presedinte, hodoronc-tronc, sa ii casatoreasca pe democrati si peledisti, chiar impotriva vointei acestora? "In PD se intampla sau urmeaza sa se intample ceva: partidul a luat un scor mult sub asteptari la alegeri, relatia cu Basescu scartaie rau, iar Stolojan si PLD devin tot mai enervanti pentru Blaga comp". Acest text a aparut luni, in ziarul nostru, iar confirmarea stralucita a venit dupa numai cateva ore, cand fuziunea PD-PLD a navalit peste romani din ecranele televizoarelor. La momentul relatarii noastre nu stiam despre acest eveniment, cum probabil nu stia nimeni in afara presedintelui, dar era clar ca un eveniment spectaculos pluteste in aer. Cum s-a ajuns la aceasta decizie brusca si care a prins pe picior gresit pe insisi liderii PLD si PD, care se intreceau in dezmintiri ale fuziunii, nu se stie cu precizie. Exista, insa, unele informatii care par veridice. Mai exact, dupa centralizarea datelor din alegeri, specialistii de casa ai Cotrocenilor au inceput, zi si noapte, analizarea acestora, pentru a trage concluziile de rigoare. Spre exemplu, un simplu sondaj pe 1.200 de persoane poate genera 300-400 de pagini de concluzii, din care majoritatea nu ajung decat la platitor. E lesne de inteles cate analize genereaza rezultatul unor alegeri. Pe masura elaborarii acestora, materialele au fost transmise presedintelui, iar concluziile nu au fost, se pare, foarte imbucuratoare. De la o zi la alta, dupa alegeri, Basescu a devenit tot mai intunecat, s-a vazut limpede. Una dintre aceste concluzii, conform unor surse bine informate din mediul politic, este ca, pentru Basescu, referendumul marcheaza inceperea coborarii in sondaje, specifica jumatatii de mandat, care e ireversibila, asa cum Emil Constantinescu si-a inceput caderea dupa punerea aeroporturilor la dispozitia NATO pentru bombardarea fostei Iugoslavii. O alta concluzie a fost aceea ca PLD nu a luat niciun vot de la electoratul liberal, ci numai de la PD, lucru de asemenea ingrijorator pentru planurile lui Basescu. Procentele PD si PLD insumate, adica circa 35%, sunt mai jos de cota PSD de la alegeri, 37%, si nu e cert ca exista potential sa mai creasca. Orice ar fi, timpul pana la alegeri e scurt si trebuie actionat rapid. Or, daca in dimineata zilei de luni, presedintele a intrat in posesia unui nou lot de analize de acest tip, atunci e explicabila furia si precipitarea acestuia cand i-a chemat pe Boc si Stolojan pentru ordinul cel mare: "Fuzionati!". Frunzaverde: Fuziune, dar fara cuvantul "liberal" Deocamdata, tensiunile cresc vertiginos: democratii sunt isterizati, unii peledisti vor sa plece din partid, iar Sorin Frunzaverde sustine ca PD si PLD pot fuziona, dar, in opinia sa, ar trebui sa fie foarte clar faptul ca PD este un partid popular, afiliat la PPE, si din aceasta cauza noua formatiune politica nu poate contine cuvantul "liberal".


Despre autor:

Cancan

Sursa: Cancan


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.