Pana pe 10 decembrie, pasionatii bucatariei elene au Grecia in Bucuresti, sub forma unui festival al bucatariei grecesti. Festivalul e organizat de Ambasada Greciei, la restaurantul "Cafe Theatro" al Hotelului Novotel. Pentru acest prilej au fost adu
Pana pe 10 decembrie, pasionatii bucatariei elene au Grecia in Bucuresti, sub forma unui festival al bucatariei grecesti. Festivalul e organizat de Ambasada Greciei, la restaurantul "Cafe Theatro" al Hotelului Novotel. Pentru acest prilej au fost adusi patru bucatari greci profesionisti, "trecuti prin scoli faimoase", cum s-a exprimat trimisul ambasadei elene cu acest prilej, in scurta conferinta de presa ce a precedat evenimentul. Fiecare bucatar are o specializare: Yannis - mancaruri calde, Antonis - aperitive si salate, Apostolis - dulciuri, ajutati de talentata Leni.
Festivalul, gandit ca o incercare de a apropia comunitatile de expatriati de consumatorii romani, a adunat o multime de greci la costum, dar si oameni de afaceri romani. Curiosii s-au putut bucura de toate preparatele, festivalul fiind organizat ca un bufet de tip "platesti (80 de lei) si mananci cat poti" - preparatele calde stau in cuve inchise, salatele si dulciurile, pe platouri; dintre bauturi, nu lipsesc ouzo si trei feluri de vinuri seci - "spre deosebire de orientali, care prefera vinurile dulci, grecii sunt amatori de vinuri seci", a explicat trimisul ambasadei.
Salatele sunt de o varietate incredibila si te ajuta sa-ti faci o idee despre caracterul sanatos al dietei grecesti: cateva sunt cu iaurt - nu lipseste salata tzatziki, in versiunea originala frusta, cu castraveti, iaurt si usturoi, fara alte imbunatatiri nefaste. "Salata greceasca", cu rosii, masline si bucati de branza feta, nu lipseste nici ea, si nici salatele din oleaginoase (linte verde si fasole cu bob mic). O delicioasa salata facuta dintr-un amestec de branzeturi traditionale uimeste prin savoarea ingredientelor amestecate, iar salata de vinete apare sub forma neasteptata a unor fasii de vinete crude cu otet. Fructele de mare au fost prezente in trei ipostaze - salata cu file de somn, salata marinata de caracatita, in ulei de masline, precum si o incredibil de gustoasa salata de scoici - scoicile sunt fierte cu legume, iar gustul are un touch subtil de usturoi.
Intre mancarurile calde, am remarcat o placinta de spanac cu branza, sanatoasa si gustoasa in acelasi timp. Bucataria calda seamana la gust cu cea romaneasca, nu socheaza nici papilele gustative, nici stomacul - sosurile sunt subtiri sau ingrosate, fasolea (e drept, intr-o versiune-gigant) in amestec cu carnati. Interesant puiul cu naut, intr-un sos alb, si foarte gustos fileul de somn - intr-un sos gros, alb. Remarcabil orezul cu vita - crutoane de orez amestecate cu un sos rosu si bucatele de carne - si, de asemenea, carnea de miel cu coriandru - coriandrul taie gustul de miel. Un alt fel de mancare, in sos neingrosat, s-a dovedit delicios prin gustul de vin, pulpa de pui si ciuperci.
Deserturile impresioneaza mai putin - includ deserturi grecesti traditionale si "politically cuisine" (cum s-a exprimat unul dintre bucatari), "bucatarie politica", importata cu mult timp in urma de la turci si naturalizata, adaptata specificului national grecesc: este vorba despre prajiturile de tip baclavale si cataif, din aluat necrescut, umplute cu nuci si in baie de miere, aratand ca fideaua infasurata. Prajiturile grecesti genuine sunt cu aluat crescut, umplute cu nuci si insiropate cu ouzo sau cu crema de iaurt; cuceritoare prin simplitate e budinca de orez, cu lapte, scortisoara si orez.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.