Dupa ce au vorbit antrenorii Frantei, Italiei si Olandei, toata lumea din acea sala de conferinte de la Lucerna a asteptat curioasa sa auda ce mai zice Victor Piturca, antrenorul nationalei Romaniei, prezenta - in urma tragerii la sorti de duminica -
Dupa ce au vorbit antrenorii Frantei, Italiei si Olandei, toata lumea din acea sala de conferinte de la Lucerna a asteptat curioasa sa auda ce mai zice Victor Piturca, antrenorul nationalei Romaniei, prezenta - in urma tragerii la sorti de duminica - in grupa C a turneului final european, editia 2008. Si Piturca i-a surprins pe toti: "Am cazut intr-o grupa frumoasa si foarte usoara!". Sigur ca a fost o gluma; o gluma doar pe jumatate. De ce? Pentru ca daca usoara nu este, frumoasa e cu siguranta. Si de ce ar fi ea frumoasa? Ar fi - asa cum a zis Piturca - pentru ca nu oricand, intr-un interval scurt de timp, tricolorii pot juca impotriva a trei dintre cele mai puternice echipe nationale nu din Europa, ci din intreaga lume. Nu oricand si oriunde poti sa-ti masori puterile cu fosta campioana europeana si mondiala, Franta, finalista mondialului din Germania, de anul trecut. O nationala in care evolueaza vedete de mare calibru, ca Henry, Ribery sau Vieira. Frumoasa mai este pentru ca iata-i pe "tiganii" nostri de Mutu si Chivu gata sa se opuna italienilor care ne desconsidera; unor campioni mondiali ca Pirlo, Canavaro si Gattuso si pe care i-am mai batut o data, in 1983, tot campioni mondiali fiind! Frumoasa si pentru ca, iata, ii vom intalni din nou pe olandezi, impotriva carora am jucat efectiv de la egal la egal chiar in acest an si pana la urma in contul tricolorilor au fost trecute patru din cele sase puncte puse in joc. Va fi greu, chiar foarte greu, si cu Van Nisterlooy, Van Persie si Rooben, dar nu va trebui sa ne mai fie frica asa cum ne-a fost intotdeauna cand fotbalistii nostri s-au aflat fata in fata cu cei din Tara Lalelelor.
In concluzie, cu toate adversarele din grupa le va fi extrem de greu tricolorilor, dar ei vor trebui sa inteleaga ca nimic, dar absolute nimic, nu se mai poate obtine la ora actuala in fotbalul mondial fara un efort la plus 200. Iar asa ceva ar trebui sa inteleaga in primul rand vedetele echipei noastre reprezentative, Adrian Mutu, Cristian Chivu, Nicolae Dica, Gabriel Tamas, Dorin Goian, Bogdan Lobont. Acesti jucatori, ca si toti ceilalti care au dus nationala la EURO, sunt la fel de talentati ca si cei mai buni francezi, italieni sau olandezi. Le trebuie doar determinare si materializarea inteligentei de care au dat dovada de atatea ori. Sansa? Si sansa, ca fara ea nu se mai poate. Mie insa mi-a placut mult o zicere a celebrului filosof german Chopenhauer: "Marea majoritate a oamenilor gasesc ca e mult mai usor sa cerseasca cerul prin rugaciuni decat sa-l merite prin actiuni".
Sa nu mai invocam cruzimea sortilor, sa punem osul la treaba. Numai astfel David (tricolorii) l-ar putea dobori pe Goliat (Italia, Franta, Olanda). Altceva e pura lamentare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.