Milioane de euro a investit statul roman pentru a pregati manageri publici cu inalta calificare, in universitati din strainatate. Programul „Bursa Speciala Guvernul Romaniei“, initiat de fosta conducere PSD in 2004, a prins contur abia i
Milioane de euro a investit statul roman pentru a pregati manageri publici cu inalta calificare, in universitati din strainatate. Programul „Bursa Speciala Guvernul Romaniei“, initiat de fosta conducere PSD in 2004, a prins contur abia in 2005, cand au fost trimisi la specializare in administratia publica primii 52 de bursieri. In anul urmator, au mai plecat 48 de tineri, iar in 2007, tot atatia au primit bursa de la Guvern. Bursele au o durata de la un an la cinci ani si pana acum s-au intors din strainatate doar 11 absolventi carora, potrivit contractului, trebuie sa li se asigure un post in administratia publica. „Guvernul Romaniei se angajeaza sa incadreze beneficiarii Burselor Speciale 'Guvernul Romaniei>> in pozitii de conducere sau de raspundere. Incadrarea se va face pe posturile vacante din institutiile publice, regiile autonome, agentiile economice si structurile sau organismele internationale, pe baza optiunilor formulate de beneficiari si a specializarilor dobandite“, se mentioneaza in docum entatia oficiala a programului. Asadar, dintre cei 11 absolventi care s-au intors, dupa ce au facut alte trei luni de pregatire la Institutul National de Administratie, zece au avut surpriza sa fie repartizati pe posturi marunte de functionari publici, adica simpli referenti, si nicidecum pe functii de manageri publici, „in pozitii de conducere sau de raspundere“. Celui de-al 11-lea nu i s-a gasit inca un post. Umilinta la care au fost supusi are drept cauza faptul ca Secretariatul General al Guvernului le-a motivat ca momentan nu exista asemenea posturi vacante si ca, intre timp, a fost ajustata Legea functionarului public, prin care trebuie sa mai urmeze niste cursuri pentru a deveni manager in acest domeniu.

Contractul obliga la un stagiu de trei ani
„Cei zece absolventi au fost repartizati pe posturi administrative si lucreaza la Secretariatul General al Guvernului, la Presedintia Romaniei, la Agentia de Politici Publice, la Ministerul Culturii si Cultelor, la Societatea Romana de Radiodifuziune, la Ministerul Internelor si Reformei Administrative. Ei nu lucreaza ca manageri publici.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.