Pateuri vegetale sau soia expirata si de un an de zile, cutii de pateu pline de rugina, produse fara etichete - asta au gasit inspectorii Protectiei Consumatorilor la mai multi comercianti care au vrut sa profite de romanii hotarati sa tina post.
Pateuri vegetale sau soia expirata si de un an de zile, cutii de pateu pline de rugina, produse fara etichete - asta au gasit inspectorii Protectiei Consumatorilor la mai multi comercianti care au vrut sa profite de romanii hotarati sa tina post.

Autoritatea Nationala pentru protectia Consumatorilor a dispus efectuarea unui control in domeniul produselor alimentare de post, fiind cunoscuta cererea mare pentru acestea in perioada postului Craciunului. Controalele au scos in evidenta faptul ca unii comercianti, din dorinta castigului imediat, induc in eroare consumatorul prin etichetarea incorecta a acestor produse, cumparatorii descoperind ulterior ca, in unele cazuri, continutul nu corespunde cu etichetarea produsului. Cateva exemple ar fi comercializarea produsului "pate vegetal cu masline", care avea data durabilitatii minimale depasita cu 10 zile, sau "texturat proteic de soia granule", expirat de 30 de zile. Un caz grav a fost comercializarea produsului "soia cuburi", cu data durabilitatii minimale depasita cu 360 zile. In plus, s-a constatat faptul ca etichetele a 46% din produsele verificate nu ofereau informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit. De asemenea, inscrierea de mentiuni, care puteau induce in eroare consumatorii, a reprezentat o situatie des intalnita pe rafturile magazinelor. Astfel, cei care au cumparat "texturatele din soia granule, snitel si cuburi", precum si "soia Cio", care aveau inscrisa expresia "produs natural", au fost dezinformati, mentiunea fiind abuziva, avand in vedere faptul ca produsele au fost supuse procesului de transformare.
Consumatorii care au achizitionat un sortiment de cascaval vegetal fara a citi eticheta au avut surpriza sa descopere, ulterior, ca lista ingredientelor continea "cazeina lactica", iar cei care au cumparat "cascaval de post" au putut citi pe eticheta ca urmau sa consume "preparate alimentare pe baza de grasimi vegetale si proteine din lapte Family".
Un alt exemplu il constituie comercializarea de texturat proteic din soia granule 150 g, cuburi 200 g si snitel 200 g, sub denumirea de "carne vegetala de post Sojavita", pe ambalaj inscriindu-se mentiunea "200 g soia§100 g carne".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin