Ancheta procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie(DNA) privind fraudarea examenului pentru functiile de conducere din Parchete scoate la iveala faptul ca un scaun de procuror general cu rang de curte de apel se poate cumpara platind intre 15.000
Ancheta procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie(DNA) privind fraudarea examenului pentru functiile de conducere din Parchete scoate la iveala faptul ca un scaun de procuror general cu rang de curte de apel se poate cumpara platind intre 15.000 si 50.000 de euro.


In urma insistentelor jurnalistilor pentru aflarea adevarului privind scandalul de coruptie iscat pe tema examenelor de acces la sefiile de la Parchete, Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a difuzat ieri primele detalii ale anchetei pe care o desfasoara. Comunicatul de presa confirma implicarea nu doar a persoanelor despre care Jurnalul National a informat deja - procurorii Sterian Guli, Gabriela Ghita si Eugen Cojocaru, ci si a altor magistrati ori oameni de drept. DNA releva totodata ca suspiciunea de coruptie ajunge pana la Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii(CSM).


URMÃ…RITI PENAL. In cursul lunii noiembrie, DNA a dispus inceperea urmaririi penale fata de sase persoane. Gheorghe Dumitru, procuror al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Pitesti este acuzat de savarsirea infractiunii de cumparare de influenta, prevazuta de art. 61 din Legea 78/2000. Pentru aceeasi infractiune, dar si pentru trafic de influenta este urmarit penal si notarul Gheorghe Bucur, fost judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie si fost membru CSM. Complice la cumparare de influenta a fost gasit si judecatorul Gheorghe Cerbeanu, de la Tribunalul Valcea. Sterian Guli, prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Urziceni care castigase concursul pentru sefia Parchetului Capitalei, este urmarit penal pentru instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Pentru ca i-a permis accesul la aceste informatii este urmarita penal procuroarea Gabriela Georgeta Ghita, de la Parchetul Instantei supreme, cea care a fost presedinta a Comisiei de examinare. Un alt procuror din Parchetul Instantei supreme, de la directia administrativa, urmarit penal este magistratul Eugen Cojocaru. El a fost membru supleant in comisia de examinare si este acuzat nu doar de instigare la infractiunea de permitere a accesului la informatii nepublice (subiectele de examen) ci si de trafic de influenta. Acuzatiile le-au fost aduse la cunostinta tuturor la sfarsitul lunii trecute si de atunci, nici unul nu este de gasit pentru a-si spune opinia.


GULI, FÃ…RÃ… BANI? "Din probele administrate pana in prezent a mai rezultat ca, in cursul lunii noiembrie 2007, procurorul Guli Sterian, candidat la examenul pentru ocuparea functiei de prim procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, a obtinut, prin intermediul lui Cojocaru Eugen, de la presedinta Comisiei de examinare, Ghita Georgeta Gabriela, o parte din subiecte, inainte de examen. La finalizarea concursului, candidatul Guli Sterian s-a plasat pe prima pozitie", ne-a comunicat DNA fara a preciza daca acesta a obtinut subiectele contra bani sau asa... pe ochi frumosi?!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.