Anchetele declansate de Comisia Europeana in cazul privatizarilor si procedurile de infrigement pe agricultura, taxa auto si sistemul de apel de urgenta 112 demonstreaza ca guvernul nu are specialisti in dreptul comunitar, a declarat intr-un interviu
Anchetele declansate de Comisia Europeana in cazul privatizarilor si procedurile de infrigement pe agricultura, taxa auto si sistemul de apel de urgenta 112 demonstreaza ca guvernul nu are specialisti in dreptul comunitar, a declarat intr-un interviu acordat televiziunii The Money Channel, Vasile Puscas, fostul negociator-sef al Romaniei cu Uniunea Europeana.
Infiintarea unei structuri guvernamentale care sa gestioneze in mod eficient relatia cu Uniunea Europeana printr-un proces de politica externa devine fundamentala, in sens contrar Romania riscand sanctiuni dure, ce ar putea merge de la actionarea in justitie, la reducerea si chiar anularea fondurilor de asistenta comunitara. "Cred ca a existat o mentalitate ca aderarea noastra este un simplu act de atasare la Uniunea Europeana printr-un proces de politica externa, nu de internalizare a valorilor, a procedurilor, a regulamentelor si a comportamentelor. Acum, aflandu-ne in Uniunea Europeana, constatam aceste lucruri", a declarat Vasile Puscas.
Fostul negociator al Romaniei cu Uniunea Europeana spune ca problema privatizarilor este de-a dreptul hilara, atata timp cat acordarea ajutoarelor de stat era interzisa chiar de legea romaneasca. Cu toate acestea insa, au fost semnate contracte prin care statul a anulat datorii, a oferit facilitati investitorilor, lucruri ce incalca legislatia europeana in domeniul concurentei.
Vasile Puscas a mai subliniat si problemele care exista intre Bucuresti si Bruxelles cu privire la privatizari, agricultura si taxa de prima inmatriculare, unde era de anticipat ca riscam incalcarea tratatului european. El a atribuit aceste probleme lipsei de profesionalizare in domeniul dreptului comunitar, evidentiind necesitatea unei actiuni rapide a Guvernului inainte ca situatia sa devina mai grava.
"Guvernul are nevoie de o structura serioasa a procesului de coordonare a tuturor institutiilor, ministerelor, agentiilor care sunt implicate in procesul acesta al integrarii. Are nevoie de o institutie care sa elaboreze foarte clar pozitiile Romaniei vis-a-vis de politicile europene, deciziile europene, legislatia europeana si mai ales vis-a-vis de negocierile care se duc zi de zi in Bruxelles", a mai spus fostul ministru.
Un alt element asupra caruia fostul negociator-sef a mai tinut sa atraga atentia, printr-o declaratie politica, este adoptarea de catre Comitetul pentru piata interna al Parlamentului European, a trei Directive initiate de CE, referitoare la recunoasterea reciproca a produselor originare din statele membre, la supravegherea pietei pentru respectarea acestui principiu si la etichetarea acestor produse in functie de standardele comune de fabricatie. El a subliniat importanta acestor directive pentru producatorii romani, a caror prezenta mai masiva pe piata interna unica ar putea fi facilitata sau, dimpotriva, ingreunata, de informarea corespunzatoare si rapida in acest sens a populatiei de catre organismele specializate ale statului.

Reforma PAC bate la usa
Declaratiile lui Vasile Puscas au survenit in aceeasi zi cu anuntul Comisarului European pentru Taxe si Uniune Vamala, Laszlo Kovacs, care a tinut sa sublinieze faptul ca Romania va trebui nu doar sa modifice legislatia referitoare la taxa de prima inmatriculare a autovehiculelor, ci si sa restituie banii deja platiti in baza acestui act normativ, pentru a evita un proces cu Comisia la Curtea Europeana de Justitie. In primavara lui 2008 vor avea loc negocieri dure intre statele membre al UE pe marginea propunerilor Comisiei privind reforma Politicii Agrare Comune (PAC), mecanism prin care se aloca circa 40 la suta din totalul fondurilor europene. Propunerile comisiei vizeaza, pe de-o parte schimbarea modului de alocarea subventiilor, care in prezent se acorda pe baza productiei obtinute in trecut si pe de alta, trecerea la asa-numita subventie la hectar, majorand in acelasi timp sumele destinate dezvoltarii rurale. Negocierile se anunta foarte dure, iar tara noastra va avea nevoie de o echipa de consilieri foarte buni si de un negociator-sef extrem de abil, dat fiind faptul ca propunerile Comisiei contin si avantaje si provocari pentru interesele agricole ale tarii noastre. Pe de-o parte, Romania ar fi avantajata de majorarea sumelor pentru dezvoltare rurala, sustinuta de Comisie, acceptata partial de Franta si respinsa de Germania si Marea Britanie, iar pe de alta parte ar fi afectata de propunerile de redcucere a subventiilor pentru fermele mici, situatie in care se mai afla Polonia, Slovacia si Ungaria.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.