Rezervele valutare ale Chinei au atins nivelul de 987 miliarde de euro la sfarsitul lunii octombrie, a anuntat directorul adjunct al Comisiei pentru Dezvoltare Nationala si Reforma, Zhang Xiaoqiang, informeaza Reuters, citat de NewsIn. Potrivit datel
Rezervele valutare ale Chinei au atins nivelul de 987 miliarde de euro la sfarsitul lunii octombrie, a anuntat directorul adjunct al Comisiei pentru Dezvoltare Nationala si Reforma, Zhang Xiaoqiang, informeaza Reuters, citat de NewsIn. Potrivit datelor, rezervele valutare ale statului chinez, care sunt cele mai mari din lume, au crescut cu 1,43% in luna octombrie, cu 14 miliarde de euro fata de valoarea totala inregistrata la finele lunii septembrie. Chiar daca nivelul de crestere este unul ridicat, datele evidentiaza o temperare a ritmului de acumulare in cel de-al patrulea trimestru al anului 2007. Rezervele valutare chineze au crescut cu 68 miliarde euro in al treilea trimestru si cu 88 miliarde euro in al doilea trimestru.
Economistii au afirmat insa ca interpretarea datelor a devenit mult mai dificila de la lansarea, in septembrie, a China Investment Corp (CIC), fondul suveran de investitii al tarii, ce a fost capitalizat cu suma de 135,7 miliarde euro de la Banca Nationala a Chinei.
Acumularea de rezerve valutare ar fi putut fi temperata de catre politicile guvernamentale menite a incuraja bancile chinezesti, companiile si persoanele private sa investeasca sume mai mari pe plan extern. Banca centrala a facut apel la bancile chinezesti sa pastreze un nivel mai ridicat al rezervelor valutare in seifurile proprii.
"Cu alte cuvinte, banii continua sa intre, insa deocamdata nu apar in documentele contabile ale PBOC", a declarat un economist al bancii UBS, Jonathan Anderson, intr-o nota catre clienti.
Rezervele valutare ale Chinei s-au triplat in ultimii trei ani, crescand cu 167,8 miliarde euro in 2006, 141,8 miliarde euro in 2005, 140 miliarde euro in 2004 si 79 miliarde euro in 2003.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.