Incet, incet se prefigureaza o noua isterie legata de gripa aviara. Iar incepe nebunia, iar se fac licitiatii pentru substantele de dezinfectie, licitatii castigate de cine trebuie si tot asa. Ce dor ne era sa mai auzim inca odata ca se intruneste co

Incet, incet se prefigureaza o noua isterie legata de gripa aviara. Iar incepe nebunia, iar se fac licitiatii pentru substantele de dezinfectie, licitatii castigate de cine trebuie si tot asa. Ce dor ne era sa mai auzim inca odata ca se intruneste comitetul antiepizootic! Gripa aviara a reaparut in Dobrogea, dupa mai bine de un an de la inchiderea oficiala a ultimului focar. Mai multe pasari au murit intr-o gospodarie din Tulcea, iar analizele au confirmat virusul aviar. Medicii veterinari tulceni au inceput prelevarea probelor de la pasarile domestice din gospodariile din localitatea Murighiol unde s-a confirmat aparitia unui focar de gripa.
Informatia a fost furnizata de prefectul judetului Tulcea, Chirica Lefter, care a adaugat ca aceasta masura a fost luata de Directia Sanitar- Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor in vederea prevenirii aparitiei unor noi probleme. "Probele au fost prelevate si de la gospodariile din jur, acolo unde nu s-au semnalat probleme in ceea ce priveste sanatatea animalelor. Ele vor fi trimise spre analiza si laboratoarelor din Bucuresti, iar rezultatele le vom avea peste o zi sau doua", a declarat prefectul. El a mai spus ca in nici o alta gospodarie din satul Murighiol nu s-au mai inregistrat decese la pasarile domestice. In Romania, primul focar de gripa aviara a fost identificat pe 7 octombrie 2005, in localitatea Ceamurlia de Jos, din judetul Tulcea. In urmatoarele sapte luni au mai fost gasite pasari infectate cu teribilul virus H5N1 in alte 52 de localitati. Primul val de gripa aviara s-a incheiat in 21 aprilie anul trecut. Au fost inregistrate 53 de focare de gripa aviara, in noua judete. Cel de-al doilea val s-a declansat la mai putin de o luna. Boala a fost depistata pentru prima data si intr-o ferma avicola, in judetul Brasov. In doar 3 saptamani virusul s-a raspandit in 18 judete ale tarii si a ajuns chiar si in Capitala. Cel mai afectat judet a fost Constanta, unde au existat 15 focare de virus H5N1. Si turismul din Delta Dunarii a avut de suferit dupa ce, treptat, peste 20 de focare au fost depistate in judetele Tulcea si Braila, iar alte zeci de localitati au fost declarate cu risc mare de contaminare. In total, au fost inregistrate 127 de focare, iar ultimul dintre ele a fost inchis la sfarsitul lunii iulie.

Ministrul Agriculturii nu comenteaza!
Ministrul Agriculturii, Dacian Ciolos, a declarat ca a fost anuntat de prezenta focarului. Nu doreste sa comenteze insa situatia pentru a nu crea o noua criza, mai ales ca este vorba despre un caz singular, iar autoritatile il tin sub stricta supraveghere.

PSD cere Guvernului sa gestioneze mai eficient criza
Social-democratii solicita Guvernului sa gestioneze eficient, de aceasta data, problema gripei aviare.
Potivit autoritatilor, au fost semnalate noi focare in zona Deltei Dunarii, Institutul National de Diagnostic si Sanatate Animala anuntand ca a identificat virusul intr-o gospodarie din judetul Tulcea. "Primele reactii ale autoritatilor au fost lamentabile, asa cum s-a intamplat si in 2005 si 2006, cand milioane de pasari au fost sacrificate inutil. Au inceput sa apara informatii contradictorii, fiind previzibila declansarea unei noi isterii nationale. Ne putem astepta, din nou, sa vedem pe posturile de televiziune comandouri formate din angajati ai directiilor judetene sanitar veterinare pregatite sa sacrifice zburatoarele din curtile taranilor", se arata
intr-un comunicat al Departamentului de Agricultura, silvicultura si politica rurala al PSD.
Social-democratii scot la iveala faptul ca persoana care gestioneaza direct aceasta noua criza este chiar Marian Avram, membru marcant al Partidului Democrat, fost presedinte al Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare, cel care a gestionat, in anii trecuti, campania de decimare a pasarilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.