In tarile unde competitia domneste deasupra legii, procurorii sunt mari vedete. Mereu sub reflectoarele televiziunilor, multi dintre acuzatorii publici incep sa aiba ticurile starletelor din show-biz, cladindu-si carierele dupa regulile de santan. Ci
In tarile unde competitia domneste deasupra legii, procurorii sunt mari vedete. Mereu sub reflectoarele televiziunilor, multi dintre acuzatorii publici incep sa aiba ticurile starletelor din show-biz, cladindu-si carierele dupa regulile de santan. Cine are picioarele lungi si fusta scurta poate sari mai repede treptele ierarhiei; barbatii pun si ei carisma la bataie sau, daca nu au zambet de Roger Moore, apasa pe pedala slugarniciei. Sefii ii joaca pe degete cum fac impresarii cu artistii si, daca nu reusesc sa-i convinga sa duca dosarul spre ce trebuie, ii scot din joc. Asa s-a intamplat in Italia, unde operatiunmea "maini curate" a lovit multe tinte alese pe criteriul succesului mediatic. Asa s-a intamplat in Rusia, unde procurorul general a fost compromis cu un filmulet porno. Nici in Romania, starea de moralitate din Parchete nu aduce cu o usa de biserica. Sunt multe, prea multe cazuri in care infractorii sunt chiar mai cuminti decat procurorii care ii ancheteaza. Racila care musca precum cangrena din credibilitatea unei institutii de prima linie in lupta anticoruptie nu este, din pacate, nici macar recunoscuta de sefii Parchetului si nici de Consiliul Superior al Magistraturii. Cardasii nascute la betii si orgii alimentate de interlopi, fratii cu politistii imorali si corupti, amantlacuri cu infractori sunt de notorietate, dar fosta doamna Kovessi se face ca nu stie de gravitatea acestor legaturi interzise. Scarbiti de matrapazlacurile colegilor si de abuzurile din Parchete, inclusiv din DNA, multi procurori cu verticalitate si experienta demisioneaza din institutie.


Recentul caz de fraudare a examenului de promovare in Parchet arata cat de putred si corupt este sistemul. Procurorul Stelian Guli, "programat" sa sara de la Urziceni in postul de procuror-sef la Capitala, ar fi fost "dat in gat" chiar de institutia ingrozita la vestea ca el ar veni sef. Or, pentru asta trebuie sa stii din timp cum decurg lucrurile, sa fie batatorite caile promovarii cu sacul de bani. Domnul Deliorga, ajuns in CSM la Sectia Procurori, ar trebui sa taie in carne vie. Stie domnia sa ce bucati sa apuce. Smiorcaiala fostei doamne Kovessi, speriata de modificarile Codului Penal, seamana cu o dramoleta jucata de fetita aparent novice. Adevarata drama a Parchetului este compromiterea grava a institutiei, careia i s-a dat painea si mai ales cutitul pe care il infige adanc in spatele democratiei.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.