Compania Ping An Insurance, numarul doi in sectorul asigurarilor de viata din China, a cumparat o participatie de 4,2% in firma belgiano-olandeza de servicii financiare Fortis, contra sumei de 1,8 miliarde de euro. Este prima data cand o companie de
Compania Ping An Insurance, numarul doi in sectorul asigurarilor de viata din China, a cumparat o participatie de 4,2% in firma belgiano-olandeza de servicii financiare Fortis, contra sumei de 1,8 miliarde de euro. Este prima data cand o companie de asigurari chineza detine actiuni in cadrul unui asigurator de peste granite si devine astfel cel mai mare actionar al unei companii europene, informeaza Financial Times.
Afacerea a venit in urma cumpararii de catre compania chineza a 9% din fondul de administrare al firmelor financiare din Hong Kong, Value Partners Chinese, pentru suma de 104 milioane de euro. "Ne aflam intr-un punct in care companiile chineze se dezvolta intr-o masura ce le permite sa investeasca pe pietele internationale", a declarat directorul executiv al Alliance Trust Asset Management, Anthony Muh, a carui companie administreaza active asiatice in valoare de aproximativ 678 milioane de euro. "Vom asista cu siguranta la mai multe operatiuni de acest tip", a adaugat acesta. Investitia a luat prin surprindere mai multi observatori si a ridicat actiunile Ping An cu pana la 9%.
Conform legislatiei din Beijing, Ping An, in care grupul HSBC Holdings detine o participatie de 16,7%, poate investi aproximativ 5% din capitalul propriu in strainatate. "Au folosit fonduri de investitii mai degraba decat propriul capital pentru a face aceasta achizitie", a declarat analistul Credit Suisse, Bill Stacey.
Presedintele Ping An, Louis Cheung, va ocupa un loc in consiliul de conducere al grupului Fortis, ce reprezinta exact tipul de companie de servicii financiare cum vrea Ping An sa devina.
In incercarea de a diversifica investitiile, intr-un moment in care pietele bursiere locale incep sa se destabilizeze, firmele financiare chineze si-au indreptat un numar mare de active catre firme din strainatate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.