Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a depasit, dupa primele noua luni ale acestui an, valoarea de 226,5 miliarde lei, in crestere cu 5,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat vineri Institutul National de Statistica. Ritmul de crest
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a depasit, dupa primele noua luni ale acestui an, valoarea de 226,5 miliarde lei, in crestere cu 5,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat vineri Institutul National de Statistica. Ritmul de crestere este sub cel inregistrat in primele noua luni din 2006, dar e mai ridicat decat asteptarile pietei. Anul trecut, Romania a avut o crestere economica de 7,7%, iar pentru acest an Guvernul estimeaza un nivel de crestere de 6,1%.

In trimestrul trei al acestui an, Produsul Intern Brut estimat a depasit valoarea de peste 111,3 miliarde lei, in crestere in termeni reali, cu 5,7% comparativ cu trimestrul similar din 2006, iar in primele noua luni ale acestui an nivelul acestuia a urcat cu 5,8% atingand valoarea de 266,5 miliarde lei. Ritmul de crestere se afla la un nivel mai mic fata de cel inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

PIB-ul din acest an ar urma sa ajunga conform estimarilor guvernului la 389,8 miliarde lei, in timp ce proiectul de buget pentru anul 2008 indica un nivel al PIB de 440 miliarde lei. Cresterea economica peste asteptarile pietei, determinata cel mai probabil de un avans puternic al constructiilor, care a compensat productia slaba din agricultura, va avea un efect pozitiv, pe termen scurt, asupra monedei nationale, cel putin de stabilizare a cursului, apreciaza analistii.
Moneda nationala s-a apreciat pe piata interbancara, vineri, imediat dupa anuntul privind cresterea economica consemnata in primele noua luni, intrucat jucatorii au lansat ordine de cumparare pentru leu, ceea ce a determinat cursul de schimb sa coboare spre 3,5 lei/euro.
Moneda nationala s-a depreciat cu peste 16% de la mijlocul anului, cand a atins valoarea minima 3,1112 lei/euro, dupa o perioada ianuarie - iunie de apreciere sustinuta, cu aproximativ 8%.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.