Dreptul de negociere a sporurilor, indemnizatiilor sau a altor drepturi de personal ar putea fi restrictionat pentru angajatii din sistemul bugetar, prin modificarea legii contractului colectiv de munca, modificare propusa de Ministerul Muncii si pub
Dreptul de negociere a sporurilor, indemnizatiilor sau a altor drepturi de personal ar putea fi restrictionat pentru angajatii din sistemul bugetar, prin modificarea legii contractului colectiv de munca, modificare propusa de Ministerul Muncii si publicata pe pagina de internet a institutiei, informeaza Money Channel. Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse a publicat un proiect de modificare a legii 130/1996, privind contractul colectiv de munca, prin care ar urma sa se restrictioneze dreptul bugetarilor de a negocia si celelalte drepturi de personal, pe langa salariul de baza. Potrivit expunerii de motive a proiectului de modificare, articolul 12 va fi completat astfel incat, pe langa salarii, vor fi introduse si alte drepturi care nu vor mai putea fi negociate, cum ar fi sporuri, indemnizatii, premii si alte drepturi de personal. Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a explicat ca modificarea "este contrara principiului negocierii", pentru ca drepturile marginale se pot negocia prin legile speciale de salarizare. In acest sens, guvernul stabileste o limita minima si una maxima a drepturilor, altele decat salariul, intre care partenerii sociali sunt liberi sa negocieze. Hossu a precizat, de asemenea, ca modificarea propusa de MMFES nu a fost discutata si cu sindicatele. De exemplu, legea 128/1997, privind statutul personalului didactic, prevede ca drepturile salariale suplimentare ale profesorilor se negociaza prin contractele de munca. "Salariul personalului didactic se compune din salariul de baza, stabilit conform legii, si o parte variabila, constand in adaosuri, sporuri si alte drepturi salariale suplimentare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.