Maine, intre orele 11.00-12.30, in Piata Arcului de Triumf din Bucuresti, va avea loc parada militara organizata cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Este cea dintai parada la care participa doar profesionisti. Vor defila aproape 1200 de militari
Maine, intre orele 11.00-12.30, in Piata Arcului de Triumf din Bucuresti, va avea loc parada militara organizata cu prilejul Zilei Nationale a Romaniei. Este cea dintai parada la care participa doar profesionisti. Vor defila aproape 1200 de militari apartinand categoriilor de forte ale Armatei Romaniei, Ministerului Internelor si Reformei Administrative si Serviciului Roman de Informatii, constituiti in blocuri de parada. Militarii vor fi insotiti de tehnica militara, iar zona va fi survolata de formatii de avioane si elicoptere ale Armatei.
Comandantul paradei este generalul de brigada Dan Ghica-Radu, care a fost numit de curand seful Directiei Structuri si Planificarea Inzestrarii din Statul Major General. Este licentiat al Universitatii Nationale de Aparare, absolvent al Cursului Superior de Stat Major, al Colegiului National de Aparare si al Colegiilor de Aparare de la Roma si Bruxelles. In perioada noiembrie 2006 - mai 2007, a indeplinit functia de loctiitor al sefului Operatiilor din Comandamentul Coalitiei Multinationale din Irak.
Parada va fi deschisa de defilarea drapelelor de epoca si steagurilor de identificare ale Statului Major General si categoriilor de forte. Va urma defilarea reprezentantilor institutiilor militare de invatamant. Pe sub Arcul de Triumf vor trece detasamente din cadrul Brigazii 282 Infanterie Mecanizata de la Focsani, Brigazii 2 Infanterie "Rovine" din Craiova, Batalionului 30 Vanatori de Munte din Campulung Muscel "Dragoslavele" din Brigada 2 Vanatori de Munte "Sarmizegetusa" si Batalionului 60 Parasutisti "Baneasa - Otopeni". Fortele Aerine vor defila cu un detasament din din cadrul Brigazii 1 Rachete Sol Aer "Nicolae Dascalescu", iar fortele navale cu un detasament de la Centrului de Instructie al Fortelor Navale. Blocul de parada al Ministerul Internelor si Reformei Administratiei va fi compus din detasamentul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, iar SRI va defila cu militari din cadrul Brigazii Antiteroriste.
Tancurile, momentul culminant
Cel mai spectaculos moment al paradei va fi, cu siguranta, defilarea tehnicii militare.
Colonelul Ciuca a comandat Batalionul 26 Infanterie "Scorpionii rosii" pe timpul misiunilor executate in Afganistan si Irak. El va prezenta onorul de pe un vehicul de lupta usor, pe roti, multirol, de mare mobilitate, Humvee M-1114. Cu aceasta ocazie, publicul va putea admira vehiculele de lupta pentru operatii speciale tip URO VAMTAC. Este un mijloc modern de lupta foarte mobil, intrat in 2005 in inzestrarea Fortelor pentru Operatii Speciale ale Armatei Romaniei. In premiera, pe sub Arcul de Triumf va trece transportorul Piranha III, vehicul de lupta blindat, pe roti, care va intra in dotarea batalioanelor de infanterie din Fortele Terestre. Piranha III are un design deosebit, cu o protectie balistica variabila crescuta, blindaj performant si dotat cu kituri de protectie impotriva minelor si a armelor de nimicire in masa. Vor urma masinile de lupta ale infanteriei MLI - 84 M ,Jderul", transportoarele amfibii blindate B 33 Zimbru si tancurile TR 85 M1 "Bizonul". Pentru protectia asfaltului, tancurile au fost incaltate cu saboti de cauciuc. Spectatorii vor mai putea vedea sistemele de artilerie LAROM, instalatii de lansare CA - 95, sistemul antiaerian de 2 x 35 mm ,OERLIKON", autostatiile radio Harris si autostatiile radio Panther si blindatul GEPARD, care este un sistem de artilerie antiaerian blindat, autonom, autopropulsat, cu mobilitate ridicata, care poate executa misiuni de lupta in orice conditii meteorologice, ziua si noaptea.
La parada din acest an defileaza, in premiera, si tehnica de geniu si pentru evacuare medicala. Fortele Aeriene vor prezenta sistemul de rachete sol-aer HAWK, iar Fortele Navale vor trece pe sub Arcul de Triumf cu instalatia mobila de lansare a rachetelor.
Aviatia
Arcul de Triumf va fi survolat (daca conditiile atmosferice vor fi favorabile-n.r.) de aeronave MiG 21 LanceR, IAR 99 si elicoptere IAR 330 SOCAT.
Primul dispozitiv de zbor va fi compus din trei formatii a cate trei avioane MiG-21 LanceR. Inaltimea de zbor va fi de peste 150 m, distanta intre formatii 500 m, iar viteza 600 km/ora. In formatie, distanta intre aeronave va fi de 20 m lateral, supraplasarea: 50 m (o celula fata de cea din spate mai jos cu 50 de m). Dispozitivul de zbor al avioanelor IAR-99 va fi compus din doua formatii a cate trei avioane variantele SOIM si Standard, dubla comanda - dispuse sub forma de triunghi echilateral cu latura de 20 metri. Ultimul dispozitiv de zbor va fi compus din trei formatii a cate trei elicoptere IAR 330 SOCAT, dispuse in sageata, apartinand Bazei 90 Transport Aerian.
Videanu aprinde beculete
Ziua Nationala va da si in acest an startul Sarbatorilor de Iarna in Capitala, pe scenariul deja cunoscut, cu singura exceptie ca luminile ornamentale vor fi aprinse din Piata Unirii. La Universitate va ramane megaconcertul de muzica folclorica, de la ora 18.00 pana la 22.30, sustinut de Veta Biris, Daniela Condurache, Elena Merisorean, Laura Lavric, Nicolae Furdui Iancu, Gheorghe Rosoga, Gheorghe Turda, ansamblul "Concertino" din Moldova si de numeroase formatii de muzica folclorica din toate regiunile Romaniei.
In Piata Unirii, langa Bradul de Craciun, vor fi aprinse luminile pentru Sarbatorile de iarna, la ora 19.00, de Anca Gabriela Mirica, eleva castigatoare a concursului de desene organizat de Ziua Universala a Drepturilor Copilului. Tot sambata va fi deschis si patinoarul amenajat langa brad, anul acesta fiind mai mare decat cel de anul trecut, avand o suprafata de 1.500 mp.
Pe langa ornamentele care vor fi amplasate pe artera cuprinsa intre Piata Universitatii si Piata Romana, anul acesta Bucurestiul va avea cel mai inalt Brad de Craciun din Europa, un pom gigant care va lumina Piata Unirii, cu doua milioane de becuri, pe toata durata sarbatorilor. Ultimul etaj, steaua de 3,5 metri inaltime, si cele peste doua milioane de beculete ce vor impodobi bradul intr-o scenografie unica, au fost deja amplasate. Bradul amplasat in Piata Unirii rodul unui parteneriat cu Primaria Municipiului Bucuresti si daruit de catre Banca Millenium. Este pentru prima oara cand bucurestenii beneficiaza de o astfel de atractie, proiecte similare fiind dezvoltate cu succes in orase precum Lisabona si Varsovia.
Ontanu serveste fasole si tuica
Neculai Ontanu isi va pune sortul si boneta de bucatar, servindu-le bucurestenilor fasole cu costita afumata si tuica fiarta. Cele 10.000 de portii din meniul cazon vor fi disponibile incepand cu ora 11.00, in patru corturi instalate la Obor si alte 11 in principalele parcuri sau intersectii din Sectorul 2: Parcul Circului; intersectia Bd. Carol I cu Str. Paleologu; Gara de Est; Parcul Florilor din cartierul Pantelimon; Parcul Plumbuita din cartierul Colentina; Parcul Tolbuhin de pe strada Pache Protopopescu; Piata volanta Vatra Luminoas, din cartierul cu acelasi nume; Parcul Cinema Floresca din cartierul Floreasca; Parcul Motodrom din cartierul Fundeni; Parcul Lunca Florilor din cartierul Baicului; Piata volanta Basarabia de pe Bd. Basarabia. Operatiunea "fasolea afumata" este organizata de edil pentru al VII-lea an consecutiv. Pentru pregatirea meniului special sunt folosite urmatoarele ingrediente: 900 kg de fasole, 450 kg costita, 180 kg de ceapa, 90 * de ulei, 282 borcane de rosii in bulion, 21 kg de usturoi, piper si alte ingrediente speciale. Nu va lipsi tuica fiarta, salariatii Primariei Sectorului 2 avand sarcina precisa de a pregati, in cazane speciale, cu zahar si piper, 500 de litri de bautura.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.