Sindicatul Independent al Juristilor din Romania (SIJR) condus de avocatul Pompiliu Bota - creatorul barourilor paralele, va ataca in contencios-administrativ, la Curtea de Apel Bucuresti, Decretul nr. 1122 din 02.10.2006, emis de presedintele Romani
Sindicatul Independent al Juristilor din Romania (SIJR) condus de avocatul Pompiliu Bota - creatorul barourilor paralele, va ataca in contencios-administrativ, la Curtea de Apel Bucuresti, Decretul nr. 1122 din 02.10.2006, emis de presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru a cere anularea acestuia. Este vorba de decretul prin care a fost numita in functia de Procuror General al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, la propunerea fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei.
La data de 14 noiembrie 2007, SIJR a solicitat presedintelui Romaniei, prin adresa oficiala, sa-si revoce decretul prin care a numit-o pe Kovesi in fruntea Ministerului Public, aratand ca acest act este nelegal si neconstitutional. Daca in termenul legal de 30 de zile, Traian Basescu nu-si va revoca decretul, SIJR se va adresa cu plangere Sectiei de contencios - administrativ a Curtii de Apel Bucuresti, pentru a cere anularea decretului pe cale judecatoreasca. Sentinta care se va da nu va fi definitiva, ea putand fi atacata de parti cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In solicitarea de reexaminare catre Presedintele Romaniei, avocatul Pompiliu Bota l-a informat pe Traian Basescu ca decretul sau "este nelegal pentru incalcarea dispozitiilor art. 44, aliniatul 1, litera c) din Legea nr. 303/2004, privind statutul magistratilor" si "neconstitutional prin violarea prevederilor art. 94, litera c) din Constitutia Romania (functia de procuror general nu este o functie publica)". Intrucat este aproape sigur ca Traian Basescu nu va da curs solicitarii, in data de 14 decembrie a.c. - la expirarea termenului prealabil de 30 de zile in care trebuie solutionata solicitarea de reexaminare a actului administrativ emis - SIJT va inregistra la instanta de contencios-administrativ plangerea prin care cere anularea decretului prezidential.
Plangerea
In cererea de chemare in judecata, pregatita deja si pusa ieri la dispozitia presei de catre presedintele SIJR, Pompiliu Bota, se solicita obligarea Presedintelui Romaniei sa-si revoce Decretul nr. 1122/2006 si, in subsidiar anularea respectivului decret. In motivarea plangerii se arata ca Traian Basescu nu avea competenta materiala sa numeasca Procurorul General in baza art. 94, litera c) din Constitutie (care confera dreptul sefului statului de a numi in functii publice), intrucat functia procurorului general nu este o functie publica. In acest sens, s-a facut trimitere la adresa nr. 562/BIPRM/15.11.2007 a Consiliului Superior al Magistraturii (n.red. - publicata ieri de ZIUA in facsimil), in care se demonstreaza ca "functiile de conducere din cadrul parchetelor nu pot fi functii publice" (...) "legiuitorul a exclus expres magistratii de la Statutul functionarului public; art. 6, alin. 1, pct. c) din Legea nr. 188/1999 prevede ca prevederile legii nu se aplica corpului magistratilor". SIJR concluzioneaza ca "este evident ca exercitarea atributiilor presedintelui Romaniei de a numi in functie pe Procurorul General, care nu indeplineste o functie publica, este in afara atributiilor functionale ale presedintelui Romaniei".
Al doilea motiv de anulare al decretului, invocat de SIJR, se refera la nelegalitatea decretului "in ceea ce priveste neindeplinirea conditiilor de vechime de minim opt ani pe care trebuie sa le indeplineasca un magistrat pentru numirea in functia de Procuror General", precum si faptul ca la data numirii ei ca Procuror General, Laura Codruta Kovesi nu indeplinea functia de magistrat la acest Parchet, ea fiind adusa, dupa cum se stie de la DIICOT - Sibiu, Parchet cu rang inferior Parchetului Inaltei Curti (Parchetul General).
Pompiliu Bota le-a declarat ieri jurnalistilor ca e foarte posibil ca in cadrul acestui proces sa invoce si o exceptie de neconstitutionalitate privitoare la decretul prezidential. Daca exceptia va fi admisa de Curtea Constitutionala, ea va duce automat la anularea tuturor decretelor prezidentiale prin care au fost numiti in functie, de catre Traian Basescu, sefii DNA si ai DIICOT.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.