Prin preluarea HTI Valori Mobiliare, banca va fi actionarul principal
CNVM a aprobat aceasta intentieBanca de investitii Morgan Stanley a primit marti avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare de a detine in mod indirect, impreuna cu perso
Prin preluarea HTI Valori Mobiliare, banca va fi actionarul principal
CNVM a aprobat aceasta intentieBanca de investitii Morgan Stanley a primit marti avizul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare de a detine in mod indirect, impreuna cu persoanele implicate, maximum 5% din drepturile de vot ale Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu.
CNVM a anuntat ieri ca a aprobat intentia Morgan Stanley de a prelua inca 50% din actiunile HTI Valori Mobiliare, in plus fata de pachetul de 50% deja detinut de banca de investitii, care poate deveni astfel cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu.
Deciziile vor intra in vigoare la data comunicarii acestora catre Morgan Stanley International Holding Inc.
"Se aproba intentia Morgan Stanley International Holding INC - SUA de a detine in mod indirect, impreuna cu persoanele implicate, actiuni ale S.C. Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri S.A. Sibiu, ce ar conduce la detinerea a maximum 5 % din drepturile de vot ale operatorului de piata", se mentioneaza in decizia CNVM.
"Cresterea detinerii bancii Morgan Stanley la Bursa din Sibiu este un element pozitiv care confirma faptul ca avem o bursa foarte solida si care se bucura de o recunoastere internationala, fiind si un garant al profesionalismului de care dam dovada. Increderea acordata de actionari, dar si de investitori va fi tot mai mare si va aduce un plus de valoare BMFMS, pentru ca acest actionar are un rol foarte important pe piata finaciar bancara mondiala", ne-a declarat Teodor Ancuta, presedintele Bursei sibiene.Preluarea HTI Valori Mobiliare va face banca principalul actionarActionarii BMFMS au fost informati la jumatatea lunii octombrie, in cadrul unei adunari generale, de finalizarea dublarii capitalului social la 6,4 milioane de lei si de intrarea in structura actionariatului a Bursei din Varsovia si a bancii de investitii Morgan Stanley. Preluarea casei de brokeraj HTI Valori Mobiliare - care este cel mai mare actionar al Bursei din Sibiu, detinand direct 7,38% din capitalul social, si indirect 8,43% - ar face din banca de investitii unul dintre principalii actionari ai Bursei Monetar- Financiare si de Marfuri din Sibiu. Morgan Stanley are la dispozitie 60 de zile pentru a trimite catre CNVM documentele aferente modificarii structurii actionariatului la HTI Valori Mobiliare, altfel decizia isi pierde valabilitatea. Morgan Stanley a intrat in mod direct in actionariatul Bursei Monetar-Financiare si de Marfuri Sibiu in cadrul ultimei majorari de capital de la Bursa sibiana, alaturi de Bursa din Varsovia, care a achizitionat 1,88% din capitalul social, si de Societatea de Administrare a Investitiilor Romano-Americane SIRA. La inceputul lunii septembrie, banca a intrat in actionariatul Bursei de Valori Bucuresti, dupa ce a cumparat de la HTI Valori Mobiliare un pachet de 200 de actiuni, fara drept de vot, la 150 lei/actiune, fiind si actionar la BVB, cu o participatie de 2,76%.Bursa din Varsovia va detine 2% din BMFMSBursa din Varsovia, a doua mare piata din Europa Centrala si de Est dupa Bursa de la Viena, va detine aproape 2% din capitalul Bursei din Sibiu. De asemenea, si-au manifestat interesul de a subscrie la majorarea de capital si Bursa Eurex, din Germania, Bursa Oneix, care opereaza in regiunea Scandinava, precum si un fond de investitii din New York. Bursa din Sibiu intentioneaza sa ajunga anul viitor la un capital social de cinci milioane de euro, fata de nivelul de doua milioane de euro programat pentru acest an.
Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri din Sibiu a obtinut anul trecut un profit net de 1,13 milioane de lei, de patru ori si jumatate peste castigul raportat in 2005. In 2005, castigul BMFMS s-a ridicat la circa 255.000 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.