Decizia Executivului de a emite o ordonanta prin care sa prelungeasca cu inca trei ani cel putin dreptul chiriasilor de a sta in imobilele nationalizate este inca o mostra a falimentului total al politicii liberale. Parafrazand, s-ar putea spune ca d
Decizia Executivului de a emite o ordonanta prin care sa prelungeasca cu inca trei ani cel putin dreptul chiriasilor de a sta in imobilele nationalizate este inca o mostra a falimentului total al politicii liberale. Parafrazand, s-ar putea spune ca de la restitutio in integrum, sloganul sub care defilau taranistii si liberalii in 1996, s-a ajuns la protectio in integrum pentru chiriasi. Dezamagirea si furia fostilor proprietari, care de 17 ani sunt impiedicati de toate guvernele si prin toate smecheriile posibile sa-si recupereze ceea ce regimul comunist si, mai apoi, Iliescu le-au luat in mod abuziv, sunt justificate. Se practica un cinic calcul contabilo-electoral: voturile chiriasilor sunt mai multe decat ale fostilor proprietari. Metamorfozat intr-un autentic regim de stanga, guvernul asa-zis liberal nu are nici o ezitare sa transforme propunerile legislative ale lui Ion Iliescu si Dan Voiculescu in ordonante de urgenta.

A patra prelungire pentru chiriasi
Incepand cu faimoasa Lege 112, prin care chiriasilor li s-a dat dreptul de a cumpara la preturi derizorii imobilele fostilor proprietari, contractele de inchiriere au fost prelungite cu cinci ani. In 2000, prin OU 40 s-a mai legiferat o prelungire cu inca trei ani, iar in 2003 - una de doi ani. Singura perioada scapata de sub control a fost cea din 2005 pana in prezent, cand fostii proprietari care fie aveau hotarari definitive ale instantelor prin care erau repusi in posesia caselor, fie decizii administrative pe baza Legii 10 au putut intenta procese de evacuare a chiriasilor. Asta nu inseamna insa ca in mod efectiv proprietarii au putut intra in folosinta propriului bun. Procesele de evacuare dureaza cu anii, hotararile instantelor sunt pur si simplu ignorate, iar numarul chiriasilor "aruncati in strada" este infim. Evident, cazurile izolate au fost transformate in cataclism national si batranele bocitoare comuniste impreuna cu demnitarii direct interesati in chestiune isi unesc periodic glasurile si votul pentru a impiedica restituirea efectiva a proprietatilor.
Exact asta se intampla si acum. Legea lui Iliescu prin care se prelungeau cu inca trei ani contractele de inchiriere a trecut fara mari probleme de Senat, dar Guvernul, nerabdator sa mai ciupeasca ceva din electoratul PSD si, probabil, in virtutea negocierilor de sustinere reciproca, se grabeste sa-si aroge meritul rezolvarii chestiunii.

Minciuna construirii de locuinte pentru chiriasi
Fiecare bonus acordat chiriasilor a fost insotit de promisiuni, angajamente si bani alocati de la buget pentru construirea de locuinte pentru viitorii chiriasi evacuati. In 2000, 2003, 2005 si pe tot parcursul actualului mandat, politicienii de toate culorile posibile au acceptat ca singura rezolvare a problemei este asigurarea unei case pentru chiriasi. Totul s-a dovedit pura demagogie, ba chiar hotie, pentru ca fondurile de 2% alocate in acest scop s-au topit fara urma. De 15 ani, lucrurile se afla in acelasi punct. Motivul este unul singur: daca, intr-adevar, s-ar fi construit locuinte in care chiriasii s-ar fi putut muta, n-ar mai fi existat argumente pentru prelungirea contractelor.

Legea 10, in ritm de melc
Calvarul fostilor proprietari nu se opreste insa aici. Obtinerea titlului de proprietate pe Legea 10 este o epopee eroica neintrerupta de stapanirea absoluta a liberalilor asupra domeniului retrocedarilor. In cei doi ani cat Ludovic Orban a condus Comisia din Primaria Capitalei care se ocupa de Legea 10, au fost rezolvate aproximativ 10% din dosare. Actele se pierdeau, oamenii erau pusi pe drumuri, iar rezolutiile durau cu lunile. La Autoritatea pentru Restituirea Proprietatilor, unde sefa este Ingrid Zarour (PNL), au ajuns exact 43.000 de dosare din 280.000, parte din acestea fiind retrimise prefecturilor si primariilor pentru ca sunt considerate incomplete. Asta dupa ce respectivele institutii le-au tinut cu anii. Pe cale de consecinta, la Fondul Proprietatea (diriguit exclusiv de liberali; de vreo doua zile a venit dl Ursache in locul dlui Paunescu), doar vreo doua mii de oameni au primit actiuni sau bani. Ca sa nu mai discutam ca Fondul nu este in fapt operabil, nefiind listat la bursa, iar la CEDO Romania a inceput sa piarda procesele si pe acest motiv.

Bomboana pe coliva
O alta lovitura de gratie data fostilor proprietari este recursul in interesul legii promovat de procurorul general Laura Codruta Kovesi in numele aplicarii unitare a legii. Consecinta acestuia este ca fostii proprietari nu se vor mai putea adresa instantelor, singura cale pentru redobandirea imobilelor vandute prin Legea 112 fiind compararea titlurilor de proprietate. Se inchide astfel si ultima posibilitate pentru actiunile in revendicare si se incalca liberul acces al cetatenilor la Justitie. Aceasta ultima gaselnita merita insa o analiza separata, pentru ca ea va dubla numarul proceselor la CEDO.

Andreea Pora este publicist comentator


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.