Ancheta epidemiologica preliminara conduce la concluzia ca pasarile domestice din localitatea Murighiol au fost contaminate cu virusul gripei aviare prin intermediul pasarilor migratoare, a anuntat, ieri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si
Ancheta epidemiologica preliminara conduce la concluzia ca pasarile domestice din localitatea Murighiol au fost contaminate cu virusul gripei aviare prin intermediul pasarilor migratoare, a anuntat, ieri, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA). „Conform datelor prezentate in raportul Rezervatiei Naturale Biosfera Delta Dunarii, in data de 28 noiembrie au fost semnalate in zona Murighiol 6.800 de pasari salbatice. Trebuie mentionat ca furajele administrate pasarilor din gospodaria respectiva proveneau dintr-o zona frecventata de pasari salbatice“, precizeaza un comunicat remis de ANSVSA.

Dupa a doua dezinfectie a gospodariei din Murighiol unde a fost depistat virusul aviar H5N1, DSVSA Tulcea suspecteaza trecerea virusului aviar la o pisica gasita moarta. „S-a efectuat a doua dezinfectie in curtea familiei Vorinca, unde s-a constatat ca exista si un cadavru de pisica. Aceasta pisica a consumat, potrivit declaratiei proprietarului, maruntaiele unor pasari salbatice pe care le-a avut persoana respectiva in urma cu vreo doua saptamani, ceea ce confirma ca pa togenitatea virusului este destul de mare, pentru ca virusul se transmite si la carnasiere. Cadavrul de pisica este in laborator, in lucru, si va fi trimis si la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara“, a declarat Marilena Tertis, director adjunct al DSVSA Tulcea, citata de NewsIn. Potrivit aceleiasi surse, virusul gripei aviare provine din mediul salbatic, fie de la pasarile salbatice aduse de Ioan Vorinca in gospodaria sa, fie de la furajele cu care au fost hranite animalele si care ar fi putut fi contaminate de pasarile salbatice. In ceea ce priveste monitorizarile efectuate in zona Murighiol, reprezentantii DSVSA Tulcea au anuntat ca, in afara de pasarile moarte din gospodaria familiei Vorinca, nu s-au mai inregistrat alte mortalitati, iar aceasta institutie efectueaza controale si in localitatile invecinate acestei comune. „Nu s-au mai inregistrat mortalitati in localitatea Murighiol. In zona de supraveghere, echipe formate din inspectori ai DSVSA si ai ANSVA au efectuat controale in zona de supraveghere, respectiv Colina, Plopu, Dunavat, Bestepe, Mahmudia si Sarinasuf, s-au recoltat si probe de sange de la pasari, care vor fi analizate in cursul zilei de astazi“, a declarat Marilena Tertis. Si reprezentantii Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si ai Asociatiei Vanatorilor si Pescarilor Sportivi sustin ca, pana in prezent, agentii ecologi si vanatorii nu au depistat mortalitati de pasari in Delta Dunarii. Vanatoarea va fi restrictionata din cauza gripei aviare, a spus directorul Directiei Sanatate Animala din cadrul ANSVSA, Nicolae Lazar.

Se reactiveaza comandamentele antiepizootice
Autoritatea Judeteana Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Constanta a solicitat primariilor sa reactiveze comandamentele antiepizootice si sa semnaleze eventualele probleme, iar specialistii monitorizeaza in special zona de granita dintre judetele Constanta si Tulcea. „Toate primariile au fost avertizate sa isi reactiveze comandamentele locale antiepizootice, iar medicii veterinari zonali au fost informati ca trebuie sa efectueze controale in zonele de responsabilitate. Medicii veterinari trebuie sa verifice si modul in care isi tin localnicii pasarile, respectiv in spatii ingradite, si sa se acorde o atentie sporita in zonele in care oamenii cresc gaste si rate si exista luciu de apa“, sustin autoritatile din judetul Constanta. „O atentie sporita se acorda localitatilor aflate la granita cu judetul Tulcea, la Mihai Viteazu si Istria, dar si la Saraiu, unde exista o alta intrare din judetul invecinat, zonele fiind monitorizate“, au mai spus autoritatile din Constanta. Ministerul Sanatatii a anuntat ca 780 de persoane din totalul de 3.600 de locuitori ai comunei Murighiol au fost vaccinate, iar actiunea va continua.Comandamentul Antiepizootic Central se va reuni, astazi, la sediul Ministerului Agriculturii, pentru a analiza situatia, ca urmare a aparitiei focarului de gripa aviara la Murighiol.

(Stefan Etves)

Aviara de anul acesta pe mainile celor care au gestionat-o penal pe cea de anul trecut

Mai multe dosare penale instrumentate pe numele unor inalti functionari din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Protectia Alimentelor (ANSVSA) se afla in lucru la DNA si la Parchetul General.

Lupta cu aviara de anul acesta s-a inceput cu aceleasi personaje care se afla in ancheta penala, dupa ce anul trecut s-au capatuit de pe urma acestei boli. Dosarul lui Stefan Nicolae, directorul Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala, s-a oprit undeva la DNA, in timp ce actualul presedinte al DSV Tulcea, Marian Avram, este si el cercetat pentru activitatea din perioada cat a fost presedinte al ANSVSA.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.