Posturile TV5, France 24 si Radio France Internationale (RFI) ar putea fi integrate intr-un holding denumit France Monde, care ar coordona activitatile audiovizualului extern francez, potrivit unui raport prezentat joi presedintelui francez, Nicolas
Posturile TV5, France 24 si Radio France Internationale (RFI) ar putea fi integrate intr-un holding denumit France Monde, care ar coordona activitatile audiovizualului extern francez, potrivit unui raport prezentat joi presedintelui francez, Nicolas Sarkozy, informeaza Le Figaro, in editia online.


Potrivit raportului, in cadrul France Monde ar urma sa fie unificate serviciile administrative, informatice, de marketing si comerciale, iar la conducerea holdingului ar putea fi numita o echipa formata dintr-un jurnalist si un manager. In acest sens, sunt deja vehiculate mai multe nume, precum Pierre Louette, presedinte-director general al Agentiei France Presse, Denis Olivennes, directorul retelei de magazine Fnac, Emmanuel Hoog, director al Institutului National al Audiovizualului francez, Pierre Lescure, fostul director al grupului Canal +  sau Jean-Pierre Cottet, director de dezvoltare la Lagardere si autor al unui studiu influent privind audiovizualul extern.


VARF DE LANCE. Raportul nu se pronunta pentru o fuziune imediata intre France 24 si RFI, ci pentru gruparea intereselor economice ale celor doua entitati intr-o noua structura, ceea ce ar conduce la aparitia unei noi marci care sa gazduiasca o platforma de continuturi noi: servicii de furnizare de emisiuni tv, de continuturi video la cerere si site-uri comunitare. Pana in 2010-2012, aceasta entitate ar urma sa dezvolte un pachet de canale care vor prezenta subiectele importante abordate de TV5 si France 24 cum ar fi stiri, emisiuni pentru tineri, lifestyle si emisiuni muzicale francofone. Acest "buchet" ar deveni, se spune in raportul citat de Le Figaro, varful de lance al comercializarii tuturor entitatilor audiovizualului extern franceze online si in cadrul altor retele si ar face din Franta o reala "forta mediatica".


FINANTARE. Actionarii francezi ai TV5 si cei ai France 24 (TF1 si France Télévisions) vor fi invitati sa contribuie mai mult, din punct de vedere al aportului de continut, la aceste structuri, in caz contrar, statul francez urmand sa analizeze posibilitatea revizuirii pozitiei sale fata de cele doua posturi. Statul francez, care detine 66% din capitalul TV5, finanteaza in proportie de 84 % activitatea postului si ar putea decide sa isi diminueze contributia financiara pentru ca aceasta sa fie conforma cu numarul de actiuni detinute in cadrul televiziunii. In plus, Franta ar putea renegocia participarea TF1 in cadrul France 24 fie prin achizitia de actiuni, fie printr-o majorare a capitalului grupului tv.
Cei 430 de angajati ai France 24 si 1.000 de colaboratori ai RFI sunt chemati sa participe la aceasta noua structura pe baza de voluntariat, ceea ce le va permite sa invete sa lucreze impreuna si, incetul cu incetul, sa isi armonizeze statuturile sociale diferite. Perioada de tranzitie catre France Monde se va finaliza in 2012, cand structura va deveni o adevarata "news factory".
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.