„Gardianul“ a intrat in posesia scrisorii adresate de fuhrerul german Adolf Hitler regelui Carol al II-lea, care va fi depusa de avocatul lui Serban Alexianu ca proba in procesul prin care fiul fostului guvernator al Transnistriei cere r
„Gardianul“ a intrat in posesia scrisorii adresate de fuhrerul german Adolf Hitler regelui Carol al II-lea, care va fi depusa de avocatul lui Serban Alexianu ca proba in procesul prin care fiul fostului guvernator al Transnistriei cere reabilitarea tatalui sau, Gheorghe Alexianu, a maresalului Ion Antonescu si a altor colaboratori apropiati ai acestuia, condamnati in 1946 pentru crime de razboi.

Scrisoarea semnata de Adolf Hitler este datata 17 iulie 1940, iar esenta continutului sau releva faptul ca Germania nazista trata cu indiferenta pierderea teritoriilor romanesti in vara acelui an, ca urmare a anexarilor teritoriale facute de Uniunea Sovietica, Ungaria si Bulgaria. La vremea respectiva, Romania pierdea Basarabia, Bucovina de Nord, nord-vestul Transilvaniei si Cadrilaterul, ca urmare a Protocolului Secret nr. 3 din pactul de neagresiune semnat in 1939 de catre ministrul german de externe Joachim von Ribbentrop si omologul sau rus Viaceslav Molotov, prin care cele doua mari puteri isi delimitau influenta in Europa.

Scrisoarea va fi depusa la dosar
& bdquo;Dupa razboiul mondial (Primul Razboi Mondial - n.n.) Romania, favorizata de o sansa exceptionala, a dobandit de la trei state teritorii pe care, dupa parerea mea, nu le mai poate pastra mult timp din punct de vedere al politicii de forta. (...) Daca Romania este astazi silita pe calea concesiei sa inapoieze teritoriile pe care le-a dobandit, aceasta nu reprezinta altceva decat ceea ce previziunea omeneasca trebuia sa se astepte a se intampla intr-o zi“, scria conducatorul celui de-al Treilea Reich. Regele Carol al II-lea era sfatuit de Adolf Hitler sa ajunga la o intelegere cu Ungaria si Bulgaria, exprimandu-si chiar convingerea ca primul dintre cele doua state este gata sa negocieze „pe baza unui compromis echitabil“. In masura in care nu se va petrece acest lucru, Adolf Hitler ii punea in vedere regelui Carol al II-lea ca nu se va implica in medierea conflictului dintre cele trei state. „In eventualitatea ca nu ar exista nicio posibilitate de intelegere pasnica intre Romania, Ungaria si Bulgaria, Germania, la randul ei, ar putea anunta in mod clar ca de acum inainte ea se va dezinteresa total fata de viitoarea evolutie in sud-estul Europei. (...) In acest caz, nu ma simt chemat sa intreprind ceva spre a tine sub control evolutia viitoare“, l-a anuntat Hitler pe regele Romaniei. La termenul din 23 octombrie al procesului reabilitarii maresalului Ion Antonescu si a colaboratorilor sai, judecarea cauzei aflata in recurs a fost amanata de magistratii Curtii Supreme, pentru ca avocatul lui Serban Alexianu sa depuna la dosar aceasta scrisoare semnata de Adolf Hitler, document pe care aparatorul il considera relevant in proces.

Antonescu: 'Ostasi, va ordon, treceti Prutul!>>
Continutul scrisorii evidentiaza relatiile romano-germane sub aspectul recuperarii teritoriilor pierdute de tara noastra, ca urmare a incheierii pactului de neagresiune dintre Germania si Uniunea Sovietica. Ea explica, intr-un fel, si decizia maresalului Ion Antonescu de a se alatura puterilor Axei in razboiul contra Uniunii Sovietice pentru eliberarea Basarabiei si Bucovinei de Nord, in conditiile in care Fuhrerul refuza sa se implice in relatiile dintre Romania si celelalte doua state, Ungaria si Bulgaria. Asadar, momentul in care Adolf Hitler a luat hotararea de a incalca pactul de neagresiune cu URSS, pornind ofensiva pe frontul de est, a fost considerat oportun de catre maresalul Ion Antonescu pentru recuperarea celor doua provincii istorice. Aceasta convingere l-a indemnat, in 22 iunie 1941, sa rosteasca in discursul sau adresat soldatilor romani indemnul, devenit apoi celebru: „Ostasi, va ordon, treceti Prutul! Zdrobiti vrajmasul de la Rasarit si Miazanoapte. Dezrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti.“

Maresalul a fost achitat partial de Curtea de Apel


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.