Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, a facut publice rezultatele unui studiu care arata cum telefonul mobil a devenit esential pentru viata de zi cu zi a europenilor.

Practic, studiul confirma ceea ce toata lumea a vazut cu
Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene, a facut publice rezultatele unui studiu care arata cum telefonul mobil a devenit esential pentru viata de zi cu zi a europenilor.

Practic, studiul confirma ceea ce toata lumea a vazut cu ochiul liber: tot mai multi oameni incep sa renunte la telefonia fixa, pentru cea mobila.
Conform Eurostat, una din cinci gospodarii din Europa a renuntat la cabluri, pentru a folosi doar un telefon mobil, ceea ce inseamna ca 18% dintre gospodariile europene au preferat sa aleaga aceasta varianta de comunicatie. Liderul acestui clasament este Lituania, cu 48% din gospodarii care au inlocuit fixul cu mobilul.
Astfel, abonamentele pentru aparatele fara fir au crescut de la 8 la fiecare 100 de locuitori in 1996, la 95 in 2005, in timp ce rata de penetrare a telefoniei fixe a crescut de la 44% in 1996 la doar 48% in 2005.

Est-europenii, cei mai radicali
Cu toate acestea, diferentele intre state sunt majore. De exemplu, in Finlanda, patria gigantului telefoniei mobile Nokia, 47% dintre gospodarii au telefoane mobile si nici o linie fixa. Totusi, in Suedia, tara rivalului Ericsson, 0% dintre gospodarii se bazeaza doar pe telefonia mobila.
Mult mai radicali din acest punct de vedere se dovedesc a fi locuitorii statelor din fostul bloc comunist, pentru care mobilul pare a fi primul telefon pe care cineva il are. Principala explicatie a acestei situatii este faptul ca aceste state, care au aderat la UE in 2004, aveau o structura de telefonie fixa mai putin dezvoltata decat cea din Europa de Vest.
Astfel, numarul gospodariilor care se bazeaza doar pe un telefon mobil este mult mai mare in Cehia - 42%, in comparatie cu 13% in Marea Britanie si 11% in Germania.
Insa, dupa rata de penetrare, Luxemburgul are cel mai mare numar de abonamente la serviciile de telefonie mobila - 158 la 100 de persoane, urmat de Lituania - cu 127 si Italia - cu 122.
Cipriotii au fost cei mai vorbareti cetateni ai Uniunii Europene la mobil, fiecare abonat vorbind, in medie, 6 minute pe zi. Cele mai slabe rezultate au fost inregistrate in Polonia (cu 1,3 minute) si Germania (cu 1,6 minute).

In Romania, mobilii au ajuns la 100%
Datele cuprind toate statele UE, cu exceptia Romaniei si Bulgariei, care au aderat la bloc anul acesta. Dar in ceea ce priveste preferinta consumatorilor romani, aceasta este cat se poate de clara, la ora acuala existand 19,5% milioane de utilizatori ai acestor servicii si numai 4,1 milioane de linii de telefonie fixa conec-tate. Cu alte cuvinte, rata de penetrare a mobililor a ajuns aproape de 100%. Mult mai interesant este faptul ca, la mijlocul acestui an, 3,8 milioane de clienti beneficiau de unul sau mai multe abonamente la serviciile de telefonie mobila, in calitate de titulari de contract, utilizand 6,54 milioane de SIM-uri (33,5% din numarul total de cartele SIM active), ceea ce indica o medie de 1,7 abonamente de client. Astfel, se poate aprecia ca majoritatea abonatilor au cate doua abonamente, fie la acelasi operator, fie in retele diferite, potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.