Constitutia Romaniei. Capitolul II. Rolul Presedintelui. Articolul 80, alineatul 2: "Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere in
Constitutia Romaniei. Capitolul II. Rolul Presedintelui. Articolul 80, alineatul 2: "Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice. In acest scop, Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate". Incompatibilitati si imunitati. Articolul 84, alineatul 2:
"In timpul mandatului presedintele Romaniei nu poate fi membru al unui partid si nu poate indeplini nicio alta functie publica sau privata". Referendumul. Articolul 90:
"Presedintele dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa-si exprime,prin referendum , vointa cu privire la problemele de interes national". Legea fundamentala a statului. Ne amintim de candidatul defunctei Aliante D.A. la functia suprema in stat, in campania din 2004. "Voi veghea, voi respecta, voi...", promitea Basescu. A mai promis ca romanii vor trai bine. Nu imi aduc aminte sa fi scos vreun cuvant de scandalurile existente de peste trei ani pe scena politica. A promis, intr-adevar, ca va fi un presedinte-jucator. A omis sa spuna ca se va juca, de fapt, cu destinele romanilor, ca va pustii alaturi de hoardele democrato-liberal-democrate, intreaga tara. Candidatul Basescu avea o obsesie in a arata alegatorilor cat de mare accent va pune el pe respectarea... Constitutiei.

Mii de bannere, afise electorale, pliante si fluturasi, scoteau in evidenta doua aspecte: celebra verigheta prezidentiala si... apararea legii fundamentale a statului. Disperarea sa de a obtine suprematia pe scena politica, a condus nu numai la decredibilizarea institutiei prezidentiale, dar si la aruncarea in desuetudine a unor teme cruciale, veritabile "arme" ale locatarului de la Cotroceni: Refendumul si consultarile cu partidele parlamentare. Ambele au devenit, din pacate, instrumente in mainile unui sef al statului orbit de Putere. Referendumul pentru uninominal a reprezentat o "palma usturatoare" pentru "echidistantul" Basescu. Populatia a aratat, prin absenteismul masiv, ca s-a saturat de scandaluri, de haos, si se pare, ca a reusit chiar sa identifice sursa acestora. Iar votul din 25 noiembrie a certificat, ceea ce se stia de ani de zile: electoratul nu vrea sa mai auda deo clasa politica, aroganta si lipsita de scrupule, din care Basescu face cu varf si indesat parte. Presedintele a primit o lectie de la cine se astepta mai putin: de la un electorat pe care credea ca il poate manevra dupa propriile fantezii politice. Dupa Referendum, tema consultarilor cu liderii politici s-au dovedit mai mereu utila, indiferent ca la Palatul Cotroceni s-au aflat Ion Iliescu sau Emil Constantinescu. Cu mici exceptii, cauzate de absenta uneia sau alteia dintre partidele invitate, importanta acestor consultari pe teme de interes national a fost de necontestat. Din 2004, insa, Basescu confunda zi de zi "temele" de interes national cu propriile teme electorale, fapt ce a dus la o decredibilizare accentuata a consultarilor presedinte-partide. Dupa rezultatele catastrofale de la Referendum, presedintele a chemat urgent, chiar ieri partidele la Cotroceni. Tema: acelasi vot uninominal. Destinatarii: PNL, PD, PSD, PRM, PC, UDMR si minoritatile altele decat cea maghiara. Liberalii, social-democratii, formatiunea condusa de Corneliu Vadim Tudor si cea a lui Dan Voiculescu au respins invitatia. Motivatia este lunga si, din pacate, fundamentata. Doar PD, PLD, UDMR si minoritatile altele decat cea maghiara s-au intalnit cu Basescu. Despre ce consultari mai poate fi vorba, atunci cand principalii actori politici lipsesc? Interesant, a fost chemat... PLD, desi nu este partid parlamentar. Explicatia a fost gasita, imediat: este partid europarlamentar. Cu exceptia PD si PLD care au imbratisat, incao data, viziunea prezidentiala privind uninominalul, presedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, cel care a condus delegatia de la Palatul Cotroceni (alaturi de acesta au participat liderii grupurilor din Senat si Camera Deputatilor, Verestoy Attila si respectiv Marton Arpad - n.r.), i-a adus la cunostinta sefului statului ca formatiunea condusa de Marko Bela nu va sustine proiectul de vot uninominal majoritar cu doua tururi de scrutin (propus la referendumul popular de Traian Basescu - n.r.).
Potrivit lui Kelemen Hunor, acest proiect ar fi unul "sinucigas" nu numai pentru UDMR, dar pentru intreaga comunitate maghiara, fiindca "ar insemna nereprezentarea parlamentara a maghiarilor".
A fost, practic, exceptind prezenta minoritatilor, o intalnire care se putea organiza fara probleme la sediul PD din... Aleea Modrogan. Cel putin acolo, Basescu este mai presedinte decat la... Cotroceni. Reuniunea a fost un veritabil tablou de familie. Stolojan i-a multumit lui Basescu pentru ca a oficializat ceea ce Parlamentul si alegatorii au refuzat: statutul de partid parlamentar al PLD. La randul sau, seful statului i-a felicitat, in stilul caracteristic, printre hohote prezidentiale pe... democrati.
Dupa esecul Referendumului, a venit un alt esec, previzibil, de altfel, cel al consultarilor. Va fi greu pentru un viitor sef al statului, indiferent de numele acestuia sa repare ceea ce presedintele-jucator a reusit, cu zambetul pe buze, sa distruga: echidistanta morala si politica a celui mai important om in stat, cel obligat sa apere, inainte de toate, Constitutia... Dar pentru unii, propriile interese sunt mai importante decat orice, iar anii ce va sa fie anunta examene politice importante, pe care Basescu va fi disperat sa le castige. Ce mai conteaza mijloacele?
P.S. Previzibil, de altfel, dupa pseudo-consultarile de la Cotroceni, Basescu s-a dezlantuit, din nou, intr-o conferinta de presa, la adresa dezinteresului manifestat de partidele politice care si-au permis neobrazarea de a refuza invitatia prezidentiala pe marginea uninominalului. In rest, un discurs eminamente electoral, care nu mai impresioneaza prea multa lume. Prezenta la Referendum este graitoare...


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.