Autorii cer cu 38% mai mult pentru melodii
Time Warner si AOL se gandesc la exitYahoo! Inc. si unitatea Time Warnem AOL isi pot opri pe viitor serviciile oferite de radioul online dupa ce au fost lovite de o crestere cu 38% a taxelor pentru drep
Autorii cer cu 38% mai mult pentru melodii
Time Warner si AOL se gandesc la exitYahoo! Inc. si unitatea Time Warnem AOL isi pot opri pe viitor serviciile oferite de radioul online dupa ce au fost lovite de o crestere cu 38% a taxelor pentru drepturile de autor, pentru muzica difuzata. "Nu avem de gand sa ramanem in aceasta afacere daca costul este mai mare decat ceea ce producem noi pe termen lung", a declarat Ian Rogers, managerul general Yahoo, departamentul de muzica, informeaza Bloomberg. Cresterea taxelor pentru drepturile de autor ar putea stopa evolutia radioului pe internet, care si-a crescut audienta cu 39% anul trecut, a declarat compania de cercetare ComScore Incorporated. "Site-urile radio au suferit o lovitura severa din pacate si odata ajunse la acest stadiu trebuie sa gasim o solutie", a spus analistul Jeffrey Lindsay de la compania Sanford C. Bernstein & Co. din New York. Site-urile radio au atras 51,2 milioane de vizitatori luna trecuta in SUA, mai mult de un sfert din toti cei ce folosesc internetul in SUA.Pana in 2010, o melodie ar putea costa radiourile 0,12 eurocentiSoundExchange, partea reprezentativa a companiilor de varf care include Sony BMG, Warner Music Group Corp., si Vivendi SA's Universal Music Group, a cautat in cresterea taxelor asupra drepturilor de autor o forma de scadere a veniturilor anuale. Vanzarile la compact discuri au scazut cu 20% in SUA in intervalul 2004 - 2006, conform Asociatiei Industriei de Inregistrari din America. In martie consiliul companiilor de muzica a hotarat ca taxele pe drepturile de autor sa se majoreze de la 0,05 eurocenti la 0,07 eurocenti pentru fiecare cantec ascultat. O alta crestere este programata la 0,12 eurocenti in anul 2010. Yahoo si AOL nu si-au facut publice veniturile financiare ale radiourilor online. Cea mai mare companie privata de radio online, Pandora Media Inc., "pierde bani", a declarat intr-un interviu fondatorul Tim Westergren. Companiile spera sa reduca taxa pentru drepturile de autor. Discutiile pentru scaderea taxelor de drept de autor au avut loc in luna iulie cu SoundExchange, care a oferit taxe mai scazute, pentru site-urile de radio mai mici. Marii transmitatori de radio online sunt reprezentati in discutii de Digital Media Association, care a facut apel la Curtea de Apel a SUA pentru schimbarea consiliului ce se ocupa cu stabilirea taxelor pentru drepturile de autor.Cresterile de preturi la melodii ar putea falimenta Yahoo Launchcast"Vrem sa ne asiguram ca toata lumea primeste un tratament egal", a declarat Richard Ades, purtator de cuvant la SoundExchange. Aceeasi companie colecteaza lunar taxe pentru circa 20.000 de artisti.
"Cotele atinse de taxe vor omori cresterea Yahoo's Launchcast". Venitul anual al Yahoo, departamentul muzica, ar putea sa urce la 4,7%, la valoarea de 30,5 milioane de euro, in 2008 comparativ cu cresterea de 19% de anul acesta, a estimat Jeffrey Lindsay. Totalul de vanzari atins de Yahoo anul trecut este de 4,63 miliarde euro, in timp ce venitul net s-a ridicat la 409,9 milioane de euro. In 2006, AOL a inregistrat un profit estimat la 1,30 miliarde de euro si un venit anual de 5,34 miliarde euro.
Pe bursa de valori Nasdaq, actiunile Yahoo au crescut ieri cu 41,3 eurocenti pana la 17,7 euro, iar titlurile Time Warner au avansat pana la 11,6 euro.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.