Companiile romanesti nu sunt interesate sa aduca forta de munca din strainatate, desi cei mai multi angajatori recunosc ca au probleme atunci cand trebuie sa gaseasca lucratori, potrivit studiului "Piata fortei de munca din Romania si imigratia", rea
Companiile romanesti nu sunt interesate sa aduca forta de munca din strainatate, desi cei mai multi angajatori recunosc ca au probleme atunci cand trebuie sa gaseasca lucratori, potrivit studiului "Piata fortei de munca din Romania si imigratia", realizat si prezentat ieri de Fundatia Soros. Acest studiu a cuprins 600 de firme din domeniile constructii, industrie textila si hoteluri, trei segmente care inregistreaza in ultimii ani deficit important de forta de munca.
Potrivit datelor inregistrate, desi doua treimi dintre managerii investigati au afirmat ca in 2007 le-a fost destul de sau foarte greu sa gaseasca lucratori atunci cand au avut nevoie, doar 7% dintre companiile cuprinse in studiu si-au manifestat intentia de a aduce forta de munca din strainatate. Pentru rezolvarea acestor probleme, managerii prefera muncitori romani care au muncit in strainatate. Cunostintele de limba, convingerea ca experienta de munca in strainatate schimba mentalitatea (inclusiv pe cea legata de munca), rezolvarea cheltuielilor de cazare pot fi cateva dintre explicatiile pentru o asemenea preferinta, apreciaza realizatorii studiului.
Daca in cazul industriei textile, problemele cu forta de munca este probabil sa fie legate mai degraba de calitatea slujbelor - in special nivelul redus de salarizare si de fluctuatia mare de personal, in cazul constructiilor si a industriei ospitalitatii problema este mai probabil sa fie legata de cauze structurale ce tin de nivelul de calificare a fortei de munca disponibile. Unele dintre companiile care se confrunta cu lipsa de personal au fost nevoite sa-si restranga activitatea, insa 83% dintre angajatorii intervievati au optat in principal pentru investitii in cresterea productivitatii sau in tehnologizare (76%). Insa, sociologii atrag atentia ca aceste probleme sunt destul de mici in comparatie cu ceea ce se va intampla dupa 2020, cand generatia "ceauseilor" va incepe sa iasa din campul muncii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.