Ei spera ca CE nu va interzice exporturile din toata taraFocarul de gripa aviara (de tip H5N1) depistat in localitatea Murighiol din Delta Dunarii este o problema in plus pentru crescatori. Ca urmare a secetei, preturile la furaje au crescut cu peste
Ei spera ca CE nu va interzice exporturile din toata taraFocarul de gripa aviara (de tip H5N1) depistat in localitatea Murighiol din Delta Dunarii este o problema in plus pentru crescatori. Ca urmare a secetei, preturile la furaje au crescut cu peste 30% in 2007, comparativ cu anul trecut. Depistarea acestui virus ar putea afecta exporturile, odata ce perceptia oamenilor este negativa.
"Consumatorii sigur vor avea o retinere, dar speram sa nu fie la fel ca data trecuta, cand am fost afectati de gripa aviara, pentru ca intre timp au mai existat campanii de informare. Este foarte greu pentru producatori, dupa ce au crescut preturile la furaje foarte mult in acest an. Vestea cu gripa aviara este una foarte proasta pentru noi", a declarat presedintele grupului de firme Agricola Bacau, Gheorghe Antochi.
O alta problema cu care se vor confrunta crescatorii este legata de perspectiva aplicarii unor noi interdictii la exportul in Uniunea Europeana, mai ales in conditiile in care livrarile de carne de pasare au fost reluate integral abia in luna ianuarie a acestui an.
Potrivit unui raport al Departamentului American pentru Agricultura (USDA), consumul de carne de pasare a scazut cu 80% in saptamanile in care a izbucnit gripa aviara, in anul 2005 si 2006.
"In cazul in care va exploda o noua epidemie, ceea ce este putin probabil, speram ca autoritatile europene nu vor interzice din nou exporturile in toata tara, asa cum au facut in cazurile anterioare", a adaugat Antochi.
Acesta a precizat ca pentru Romania, ca pentru orice stat membru al Uniunii Europene, sunt valabile normele comunitare in cazul aparitiei gripei aviare, respectiv restrictiile privind comertul cu carne de pasare sunt aplicate doar in zona focarului, nu si la nivel national.S-au luat masurile de protectieComisia Europeana a adoptat, acum doua zile, o decizie de confirmare a masurilor de protectie luate de catre autoritatile romane, dupa aparitia virusului, pentru protejarea zonelor de risc si a celor apropiate acestora. "Situatia urmeaza a fi discutata de statele membre in cadrul reuniunii Comisiei Permanente de Alimentatie si Sanatate Animala, programata pentru saptamana viitoare", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
"Masurile de protectie au fost luate imediat, au fost sacrificate toate pasarile, iar zona a fost dezinfectata, iar pentru fermele din toata tara au fost intensificate masurile de supraveghere si control. Totodata, s-au luat masuri si pentru depistarea virusului pe oua embrionate", a declarat ieri seful Directiei de sanatate animala din cadrul Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Nicolae Lazar.
Acesta a spus ca vanatul va fi interzis numai dupa ce zonele vor fi delimitate si se va efectua o analiza de risc, deocamdata zona de protectie se intinde pe o raza de 3 kilometri, iar zona de supraveghere se intinde pe o raza de 10 kilometri.
Pana in prezent, peste 830 de persoane din judetul Tulcea au fost vaccinate, iar in urmatoarele 3 zile vor fi vaccinati toti cei 3.500 de localnici.
Masuri de protectie au fost luate si in statul bulgar, unde guvernatorul a decis sa inchida pietele de pasari din nord-estul tarii ca urmare a anuntului facut la Bucuresti. Ministerul bulgar al Agriculturii a interzis vanzarea de pasari vii in pietele din sase judete din partea de est a tarii. Este vorba de Burgas, Varna, Dobric, Silistra, Ruse, Şumen si Razgrad.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.