Rezultatele euroalegerilor si ale referendumului, raportate la statistici si estimari sociologice ridica numeroase semne de intrebare. Datele oficiale raportate chiar de institutii ale statului s-au batut cap in cap, sondajele politice s-au abatut
Rezultatele euroalegerilor si ale referendumului, raportate la statistici si estimari sociologice ridica numeroase semne de intrebare. Datele oficiale raportate chiar de institutii ale statului s-au batut cap in cap, sondajele politice s-au abatut nepermis de mult de la marja de eroare. Partide bine cotate in perioada premergatoare alegerilor nici macar n-au depasit pragul electoral, in timp ce altele s-au dovedit a fi supraevaluate. Sondatorii s-au incaierat pe piata. Colac peste pupaza, rezultatele au relevat o inexplicabila crestere a votantilor UDMR si ai lui Laszlo Tokes in judete din Moldova si Muntenia.
Seria ciudateniilor a fost deschisa, in plina campanie electorala, tocmai de institutii ale statului. Institutul National de Statistica (INS) si Ministerul Internelor si Reformei Administrative (MIRA) au avansat cifre separate cu privire la populatia care poate vota. Potrivit estimarilor INS din iulie 2007, Romania ar avea 17,4 milioane de votanti, in timp ce MIRA numarase cu vreo opt sute de mii mai mult. Cu cinci zile inainte de alegeri, INS a transmis nedumeritilor ca datele corecte sunt cele cuprinse in evidentele nominale ale MIRA - 18,26 milioane. Una din explicatiile oferite a fost aceea ca in populatia stabila estimata de INS nu sunt cuprinsi cetatenii romani care sunt plecati din Romania pe mai mult de un an.
Erori si acuzatii
Sondajele de opinie au abundat in ajunul alegerilor, insa foarte multe din estimarile facute nu s-au "pupat" cu evidentele inregistrate la urne. Institutele de cercetare au gresit cel mai des in dreptul intentiei de vot pentru PD, democratii fiind cotati cu 6-11 procente mai mult decat au obtinut in realitate. Prezentate constant peste pragul electoral de cinci procente, PRM si PNG nu au reusit, de fapt, sa adune voturile necesare intrarii in Parlamentul European. Sondajele prognozau o prezenta la urne de cel putin 40%, insa numarul votantilor a fost sub treizeci de procente. O mare surpriza a constituit-o exit-poll-ul, sondajul facut la iesirea de la urne - considerat unul dintre cele mai exacte instrumente de estimare - inregistrand erori importante. Astfel, s-a spus ca prezenta la vot la referendumul prezidential ar fi fost de 34%, in conditiile in care la numaratoarea oficiala au iesit numai 26,51%. Sociologii au incercat sa explice in fel si chip toate aceste neconcordante, invocand probleme tehnice, posibile erori de esantionare, neseriozitatea operatorilor, ori reclamand, pur si simplu, faptul ca unii romani care spun ca voteaza nu se tin de cuvant. Pe fondul disputei "cine a dat cele mai corecte estimari?", in cercul sondatorilor a izbucnit un imens scandal. Sefii unor institute considerate "mici" in breasla, dar ale caror prognoze s-au dovedit a fi mai aproape de realitate decat ale colegilor "mari", au reclamat presiuni politice. Directorul BCS, Bruno Stefan, l-a acuzat pe consilierul prezidential Sebastian Lazaroiu ca a facut presiuni prin presa pentru a discredita institutele "nealiniate". Mai multi sociologi identificati de Stefan intr-un "cartel" care incearca sa dea linia intentiei de vot pe piata si care s-ar fi mutat ca "stolurile de ciori" din ograda PSD la Cotroceni au calificat acuzatiile drept alegatii.
UDMR peste tot
Dupa ce BEC a inceput sa raporteze datele oficiale, alte ciudatenii au iesit la iveala. Conducerea PRM a decis sa conteste la procurorul general, Laura Codruta Kovesi, rezultatele scrutinului pentru Parlamentul European din 25 noiembrie, dupa ce a sesizat o serie de inadvertente. Voturile date duminica in favoarea UDMR si a candidatului independent Laszlo Tokes, in unele judete, sunt de cateva ori mai multe decat cetatenii care s-au declarat maghiari la recensamantul din 2002. Fara a exclude posibilitatea ca un cetatean roman sa fi optat pentru un candidat maghiar este greu de crezut ca sute de romani au votat astfel, sustin liderii peremisti. De exemplu, la Calarasi, 97 de cetateni s-au declarat de etnie maghiara, iar duminica 147 de cetateni au optat pentru UDMR si alti 499 pentru candidatul Tokes, adica 646 voturi in favoarea candidatilor maghiari. Un alt exemplu este cel al judeteului Vaslui, unde sunt 87 maghiari; dintre acestia 167 au votat pentru UDMR si fix 1000 pentru Tokes, adica 1167 optiuni in favoarea reprezentarii vasluienilor de catre maghiari. Cifrele pot fi verificate pe site-ul Institutului National de Statistica si pe procesele verbale de pe site-ul Biroului Electoral Central - alegeri pentru Parlamentul European 2007. (D.I.)
Referendumul a fost invalidat
Referendumul s-a desfasurat cu respectarea dispozitiilor prevazute de lege, neinregistrandu-se incalcari sau incidente de natura sa influenteze rezultatul votului, considera Curtea Constitutionala (CC), care a confirmat ieri rezultatele plebiscitului. Curtea s-a intrunit in plen, miercuri si ieri, pentru a verifica daca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului national din data de 25 noiembrie 2007 privind introducerea votului uninominal pentru alegerea membrilor Parlamentului Romaniei si pentru confirmarea rezultatului referendumului. Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat ca a fost respectata procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului. De asemenea, CC a confirmat rezultatele referendumului. Judecatorii Curtii au stabilit ca din totalul de 18.296.459 de persoane inscrise in lista pentru referendum au participat la vot 4.851.470 persoane, numar insuficient pentru ca referendumul sa fie declarat valabil conform prevederilor articolului 5 alineatul 2 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare. Hotararea CC se va prezinta Camerei Deputatilor si Senatului, intrunite in sedinta comuna. Ea este definitiva si general obligatorie, urmand sa fie publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si in presa. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.