Medicii de la Spitalul Judetean au realizat o interventie chirurgicala vitala pe un bebelus de doar 18 zile
O fetita de doar 18 zile a fost operata, ieri, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara, de mielomeningocel, o malformatie c
Medicii de la Spitalul Judetean au realizat o interventie chirurgicala vitala pe un bebelus de doar 18 zile
O fetita de doar 18 zile a fost operata, ieri, la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta din Timisoara, de mielomeningocel, o malformatie congenitala. Interventia a fost efectuata de neurochirurgul Andrei Goga, de la sectia de specialitate a spitalului, si este considerata o reusita.
Fetita operata, Romina M., s-a nascut cu mielomeningocel, cea mai grava forma de spina bifida, o malformatie osoasa, localizata la nivelul coloanei vertebrale si caracterizata prin dezvoltarea embrionului cu un defect de inchidere a partii anterioare a vertebrelor, astfel incat maduva si lichidul cefalorahidian nu sunt izolate. Boala apare la sfarsitul primei luni de sarcina, cand cele doua parti ale coloanei vertebrale a embrionului nu reusesc sa se uneasca si lasa o zona deschisa. Unii cercetatori sustin ca malformatia poate fi prevenita prin administrarea de acid folic inca de la planificarea unei sarcini.
Desi fetita s-a nascut prematur si avea o greutate abia trecuta de doua kilograme, interventia trebuia sa aiba loc cat mai curand, intrucat invelisul chistului se putea rupe, ceea ce ar fi dus la pierderi de lichid cefalorahidian si la meningita. Neurochirurgii de la Spitalul Judetean i-au refacut canalul rahidian, dupa ce au inlaturat chistul. In opinia specialistilor, copilul va avea nevoie de o noua interventie chirurgicala pentru tratarea hidrocefaliei, o afectiune asociata mielomeningocelului. Dupa interventie, Romina si-a revenit si se afla internata in continuare in spital, fiind insotita de mama ei.
La Spitalul Judetean Timisoara exista o experienta indelungata in astfel de interventii. In Romania, unul din o mie de copii se naste cu spina bifida. Romina avea un mielomeningocel chistic, acoperit cu un tegument subtire si cu continut de lichid.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.