Liderii PD, PLD, UDMR si reprezentantii minoritatilor au fost ieri la Cotroceni, raspunzand invitatiei la consultari a presedintelui Basesseful statului a declarat ca PD, PLD si PSD ar putea forma o majoritate in Parlament pentru a sustine o initiati
Liderii PD, PLD, UDMR si reprezentantii minoritatilor au fost ieri la Cotroceni, raspunzand invitatiei la consultari a presedintelui Basesseful statului a declarat ca PD, PLD si PSD ar putea forma o majoritate in Parlament pentru a sustine o initiativa legislativa privind uninominalul majoritar. Liberalii, pesedistii, dar si conservatorii si peremistii au refuzat sa fie prezenti la Cotroceni.
"ce faceti, ma fratilor, v-ati hotarat sa castigati alegerile?", i-a intampinat pe democrati presedintele Basescu. Zambind catre liderii PD care au deschis seria consultarilor, seful statului a adaugat mustrator ca scorul obtinut la alegeri este mai mic decat si-au dorit acestia. "Am inteles ca au fost validati 13 europarlamentari. Estimati 15, daca nu ma insel!", a spus Basescu catre delegatia formata din liderul PD, Emil Boc, presedintele executiv Adriean Videanu, secretarul general Vasile Blaga, liderul senatorilor PD, Nicolae Iotcu, cel al deputatilor, Cristian Radulescu, si secretarul executiv Elena Udrea. Intrebat daca seful statului i-a reprosat ceva in legatura cu votul de duminica, Boc a raspuns repetand la insistentele jurnalistilor: "Nimic, nimic!". Liderul democrat a invitat ieri toate partidele, inclusiv PSD, sa sustina proiectul de lege privind uninominalul majoritar introdus de PD la Senat. Emil Boc a subliniat ca democratii vor sustine legea in Parlament chiar si in conditiile in care seful statului va promulga legea pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea. El a afirmat ca diferentele intre proiectul PD si cel al PSD nu sunt majore, primul prevazand existenta a mai putini parlamentari, iar al doilea propunand ca parlamentarii sa fie alesi cu majoritatea celor prezenti la vot. PSD, PD si PLD, care si-au declarat sustinerea pentru votul uninominal majoritar, ar putea forma o majoritate care sa faca sa treaca prin Parlament initiativa legislativa, a declarat ieri presedintele Basescu. El a adaugat ca refuzul unor partide de a participa la consultarile de la Cotroceni indica "o dificultate in a accepta dialogul politic". Basescu a mai precizat ca rezultatul referendumului arata ca sistemul de vot uninominal este dorit de "electoratul activ", care se implica in activitatea politica. seful statului a declarat ca PD si PLD sustin proiectul de lege privind votul uninominal majoritar depus de democrati la Parlament, iar PSD a depus inca din anul 2005 un proiect de lege similar si s-a declarat chiar inainte de scrutinul de duminica in favoarea acestui sistem de vot.

>> Seful statului le cere PSD si PNL sa nu zgArie zidurile Cotroceniului

"Nu as vrea sa-i vad pe cei care azi nu au venit la discutii cu unghiutele zgariind in poarta Cotroceniului, cand se vor face Guverne. Ar face bine sa stea unde au stat si azi", a afirmat ieri presedintele Basescu la finalul consultarilor de la Cotroceni, de la care au lipsit reprezentantii PSD, PNL, PRM si PC. seful statului a amenintat ca in momentul cand va desemna un nou premier va avea "de-a face cu partide care sunt angajate" in pactul pentru Educatie, subiect aflat pe agenda consultarilor de la Cotroceni. "In situatia in care partide ca PSD, PNL, PRM si PC vor continua sa boicoteze pactul pentru Educatie, voi stimula partidele care doresc semnarea lui sa-l semneze si, in cazul in care vor ajunge la guvernare, sa-l sustina."


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.