Preturile apartamentelor din Spania sunt de aproximativ 2,5 - 3 ori mai mari decat cele din Bucuresti, informeaza un comunicat al companiei imobiliare Contempo. Astfel, in Bucuresti, preturile se situeaza in jurul valorii de 1.500 - 1.600 euro/mp, in
Preturile apartamentelor din Spania sunt de aproximativ 2,5 - 3 ori mai mari decat cele din Bucuresti, informeaza un comunicat al companiei imobiliare Contempo. Astfel, in Bucuresti, preturile se situeaza in jurul valorii de 1.500 - 1.600 euro/mp, in timp ce in orasele spaniole Barcelona si Madrid, media poate ajunge si la 5.000 - 6.000 euro/mp. Explicatia acestei diferente notabile poate fi gasita in faptul ca, spre deosebire de piata spaniola, care deja a ajuns la maturitate, cea din Romania se afla de-abia la inceput, urmand a cunoaste o dezvoltare puternica pentru inca 15-20 de ani.
Astfel, real estate-ul spaniol a cunoscut in ultimii ani un adevarat boom, ce a inceput inca din anul 2000, cand s-au vandut aproximativ 200.000 - 300.000 de locuinte. In 2006, oferta imobiliara a inclus peste 700.000 de proprietati, iar un volum se asteapta, de asemenea, si in anul 2007.
Avand doar jumatate din numarul de locuitori ai Spaniei, incepand cu 2006, in Romania au fost anuntate in piata aproximativ 30.000 de unitati locative.
Dintre acestea, estimeaza specialistii Contempo, vor fi promovate sau vandute aproximativ 10.000, o parte urmand a fi lansate concret chiar in urmatorii 2-3 ani.
Anul acesta, cel mai mare volum de vanzari la nivelul Capitalei a fost inregistrat pentru apartamentele cu 2 camere, acestea fiind urmate de cele cu 3 camere si de garsoniere. "In anul 2007 am constatat un trend ascendent in ceea ce priveste cererea de proprietati off-plan din partea romanilor, in special pentru apartamentele cu doua camere. Sigur, exista si un target care opteaza pentru locuinte second-hand, pentru ca nu au puterea financiara de a acoperi costurile unui apartament intr-un proiect rezidential", subliniaza Carmen David, General Manager Contempo.
La ora actuala, zona de nord a Bucurestiului se mentine in top in privinta numarului de solicitari pentru achizitionarea de noi locuinte din partea categoriei de clienti cu venituri peste medie. Pe de alta parte, zona de sud devine din ce in ce mai interesanta pentru dezvoltatori, in special in ceea ce priveste oferta de proprietati adresate segmentului mediu de populatie. Conform estimarilor companiei, anul viitor va continua extinderea zonei de nord, dar o crestere semnificativa pentru proprietati se asteapta si in zonele de vest si de sud ale Bucurestiului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.