Presedintii comisiilor juridica, de statut si de regulament din Camera au stabilit ieri ca banii pentru cazarea parlamentarilor trebuie acordati dupa criteriul domiciliului din cartea de identitate si au recomandat returnarea banilor de catre cei car
Presedintii comisiilor juridica, de statut si de regulament din Camera au stabilit ieri ca banii pentru cazarea parlamentarilor trebuie acordati dupa criteriul domiciliului din cartea de identitate si au recomandat returnarea banilor de catre cei care au folosit aceste sume in alte scopuri. Deocamdata, nici vorba de sanctiuni.
Presedintele Comisiei juridica, Sergiu Andon, al Comisiei pentru statut Ioan Bivolaru (PSD) cel si al celei pentru regulament, Titu Gheorghiof (PNL), precum si chestorul Camerei Deputatilor, Miron Ignat, au decis sa recomande Biroului Permanent al Camerei Deputatilor sa ceara parlamentarilor sa returneze banii. Dar numai in cazul in care "se dovedeste" ca au domiciliul in Bucuresti sau daca au folosit sumele respective in alte scopuri decat plata chiriei. "Alesii" care dispun oricum de resursele financiare pentru chirie, potrivit declaratiilor de avere, dar incaseaza si bani de la Parlament au binecuvantarea Comisiei juridice. In plus, mai multi parlamentari isi declara domiciliul in circumscriptia de care apartin, dar detin proprietati in Capitala. Cei patru au prefigurat "o schita de punct de vedere" care va fi pusa in discutia comisiilor, urmand sa fie trimisa Biroului Permanent.
Potrivit lui Andon, in prezent este in vigoare o lege din mai 2006, al carei criteriu principal este domiciliul. In concluzie, drepturile de cazare "trebuie acordate doar in functie de criteriul domiciliului inscris in actul de identitate". Presedintele Comisiei juridice a explicat, de asemenea, ca optiunile pentru cazare au fost facute la inceputul legislaturii pe baza unei legi care data din 1991 si care fusese modificata ultima oara in 2003, act care nu avea criteriul domiciliului si prevedea in general drepturi pentru toti senatorii si deputatii. Abia acum urmeaza sa fie considerate abateri necompletarea corecta a formularelor de la inceputul legislaturii, dar si neactualizarea formularului in 2006, cand s-a schimbat legea. In plus, deputatii care si-au schimbat sau isi vor schimba domiciliul trebuie sa anunte imediat si sa renunte la drepturi, daca au. Tot abatere va fi considerata si nefolosirea banilor in scopul prevazut de lege, adica pentru plata chiriei.
Intrebat ce se va intampla cu toate cazurile concrete semnalate pana in prezent, Andon a raspuns ca grupul de lucru si comisiile nu au primit liste de persoane pe care, oricum, nici nu le solicitasera. Doar "ipotetic ar putea sa existe si incidente penale", a recunoscut presedintele Comisiei juridice. "Este clar ca parlamentarul trebuie sa stea undeva, ca peste tot in lume are drept cazare, ca nu in Romania are drepturile cele mai mari. La PE, totalul drepturilor unui parlamentar european este de 27.000 euro pe luna. Normal ca se pune in alti termeni problema. Chestiunea la noi e de corectitudine si de nelacomie si de nependulat pe marginea legii", a comentat presedintele Comisiei juridice. El a adaugat ca nu exclude o eventuala imbunatatire a legii, pentru ca banii sa se foloseasca exclusiv pe chirie, dar a tinut sa adauge ca aceia care au proprietati in Bucuresti pentru ca au decis sa investeasca in imobiliare, iar nu in "fabrici de bomboane", nu pot fi obligati "sa renunte la investitii si sa faca o favoare serviciului pe care-l presteaza".


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.