In contextul in care anul 2007 a reprezentat perioada cea mai dinamica la capitolul vanzari de rezidentiale, cele mai multe cereri (aproximativ 80%) in acest sens au fost inregistrate din partea reprezentantilor clasei medii si medii plus. La ora act
In contextul in care anul 2007 a reprezentat perioada cea mai dinamica la capitolul vanzari de rezidentiale, cele mai multe cereri (aproximativ 80%) in acest sens au fost inregistrate din partea reprezentantilor clasei medii si medii plus. La ora actuala, piata rezidentiala este segmentata aproape exclusiv in functie de buget, de puterea de cumparare a clientilor, se arata intr-un comunicat al agentiei imobiliare ESOP. Aceasta tendinta exista la noi in contextul in care, pe piata internationala, cumparatorii sunt interesati de acele facilitati care raspund obiceiurilor si nevoilor caracteristice unui anumit mod de viata. In ciuda acestei deosebiri insa, se poate deja observa ca si pe piata autohtona consumatorii incep sa devina din ce in ce mai informati, impunand criterii bine definite in procesul de achizitie a unor rezidentiale noi. La ora actuala, piata rezidentiala romaneasca este dominata de doua produse diferite care se adreseaza unor segmente bine definite de consumatori: unii dintre ei pun accent pe facilitati, socializare si un bun acces, in timp ce altii prefera mai multa intimitate si o zona centrala. In urmatorii 2-3 ani se vor dezvolta cu precadere proiecte de tip condominium ce vor integra functiuni multiple, considera Irina Petrescu, director vanzari rezidentiale la ESOP. Tendinta generala este de a construi pe verticala pentru a contracara problema lipsei terenurilor disponibile si a preturilor crescute, a adaugat aceasta.Condominiumul propune un anumit stil de viata si fixeaza reguli de convietuireIn momentul de fata locuintele noi din Romania se prezinta sub forma a 3 tipuri de concepte: condominium, blocuri individuale si vile. Conceptul de condominium desemneaza o forma de proprietate ce se exercita in mod individual pentru fiecare apartament si in comun pentru spatiile utilizate de toti locatarii. De regula, un condominium este alcatuit din 2 sau mai multe corpuri de cladire cu un regim de inaltime variabil, oferind o serie de facilitati aditionale, destinate uzului exclusiv al rezidentilor. Astfel de proiecte sunt solutia pentru a revitaliza platformele industriale aflate in declin si a creste potentialul de dezvoltare a zonelor defavorizate. Condominiumul redefineste ideea de cartier, este gandit ca o zona privilegiata ce propune un anumit stil de viata si fixeaza reguli de convietuire. Inainte de a cumpara un apartament intr-un condominium este bine ca viitorii locatari sa studieze cu atentie conditiile si regulile impuse pentru a-si da seama daca oferta propusa se potriveste cu stilul lor de viata, considera Irina Petrescu, director vanzari rezidentiale la ESOP.
Pe piata romaneasca, proiectele de tip condominium ofera facilitati precum: gradinita, pista de jogging, sali de fitness, aerobic, jacuzzi, restaurant si minimarket, curatatorie ecologica, spalatorie auto, personal de paza si sistem de securitate permanent, piscina. Avantajele unui codominiu sunt: nivelul redus al traficului si al poluarii, stimularea interactiunii sociale, posibilitatea de a beneficia de spatii verzi mai mari, grad mare de siguranta, o mai buna organizare si administrare, existenta unor facilitati la care poate in alte conditii nu am avea acces, caracter de exclusivitate si prestigiu asociat. Exista insa si cateva dezavantaje ale convietuirii intr-un astfel de complex, cea mai importanta fiind legata de respectarea unui regulament de ordine interioara ce impune restrictii privind apartamentul propriu-zis, putand ajunge chiar la ingradirea unor obiceiuri personale. Proximitatea vecinilor aduce cu sine un grad mai mic de intimitate, iar facilitatile oferite presupun costuri suplimentare indiferent daca sunt folosite frecvent sau ocazional. "Trebuie, de asemenea, sa luam in calcul eventualele probleme de infrastructura, dar si posibilitatea de prelungire a termenelor de finalizare, generata de amploarea unui asemenea proiect", crede Irina Petrescu, de la ESOP. De obicei, in primul an de functionare, condominiumul este administrat de dezvoltatori, pana la constituirea unei asociatii de proprietari care sa preia mentenanta si administrarea complexului.Blocurile individuale, o alternativa pentru cei care vor mai multa libertateSpre deosebire de condominium, blocurile individuale ofera o libertate mai mare de individualizare a locuintei, un numar mai mic de spatii comune ce determina si scaderea costurilor de intretinere, si nu in ultimul rand termene de livrare previzibile. Putem delimita doua tipuri de blocuri individuale: cu regim redus de inaltime si blocuri turn.
Blocurile cu regim redus de inaltime au o dispunere de P+4/5 etaje si intre 2 si 6 apartamente pe nivel. Aceste blocuri se dezvolta in zone de case, cu strazi largi si multa vegetatie. Ele sunt de regula pozitionate in locatii centrale si semicentrale, precum: Cotroceni, 13 Septembrie - Marriott, Unirii - Calarasi, Pache Protopopescu, Universitate, Dorobanti, Aviatorilor, Herastrau, Domenii etc. Aceste proiecte ofera suprafete locuibile cuprinse intre 80-200 mp, locuri de parcare exterioare sau subterane si proximitatea unor spatii verzi.
Blocurile tip turn reprezinta dezvoltari rezidentiale pe verticala, cu o dispunere de P+10 sau P+20, ce se asociaza unui stil de viata activ, oferind dotari moderne si o panorama interesanta a orasului. Apartamentele din blocurile individuale au preturi mai ridicate, beneficiaza de un numar redus de locuri de parcare, putine facilitati si nu ofera un climat care sa favorizeze in mod special stabilirea relatiilor sociale. Este bine de stiut inainte de achizitie ca, in timp, pretul poate scadea din cauza vecinatatilor si a proiectelor viitoare, iar locatarii vor avea o responsabilitate mai mare in ceea ce priveste intretinerea spatiilor comune (holuri, lift, scari).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.