Majorarea se va resimti atat pentru creditele noi, cat si pentru cele vechiIncepand cu anul viitor, atat actualii datornici la banca, cat si cei care vor contracta un imprumut vor plati institutiilor de credit dobanzi mai mari, avand in vedere avansu
Majorarea se va resimti atat pentru creditele noi, cat si pentru cele vechiIncepand cu anul viitor, atat actualii datornici la banca, cat si cei care vor contracta un imprumut vor plati institutiilor de credit dobanzi mai mari, avand in vedere avansul costurilor de finantare al acestora si revenirea inflatiei, a declarat ieri Rozalia Pal, economistul sef din cadrul departamentului de cercetare macroeconomica al UniCredit Ţiriac Bank.
Cu toate ca piata financiara din Romania nu a avut foarte mult de suferit pe fondul turbulentelor create de criza creditelor ipotecare din SUA, tara noastra s-ar putea confrunta cu o serie de efecte negative atat pe termen mediu, cat si scurt. Aceste efecte se vor putea resimti in special pe segmentul creditarii. Economistul UniCredit Ţiriac a explicat ca avansul aversiunii fata de risc si reducerea lichiditatilor de pe pietele internationale vor duce inevitabil la o crestere a costului de creditare pentru banci si implicit la o crestere a dobanzilor la creditare. Ţinand cont de acest lucru, dar si de aplicarea in continuare a unor masuri restrictive de politica monetara in sensul reducerii inflatiei, expansiunea creditarii se va restrange gradual, a aratat Pal.
"Ratele dobanzilor au avut o tendinta de scadere pana la sfarsitul lunii septembrie. Pentru companii insa se observa deja un trend de crestere a dobanzilor", a spus Pal.
Totodata, economistul sef al UniCredit Ţiriac a aratat ca atat avansul preturilor, cat si cel al dobanzilor pe piata interbancara, din Romania si din strainatate, vor determina cresterea dobanzilor atat pentru companii, cat si pentru populatie incepand cu anul viitor. Rozalia Pal a adaugat ca majorarea va putea fi resimtita atat pentru creditele noi, cat si pentru imprumuturile vechi.Romanii isi vor pastra economiile tot in numerar si depozitePe de alta parte, ritmul acumularii de avutie financiara de catre gospodarii in 2008 este de asteptat sa ajunga la un nivel de 26% din PIB, pe fondul avansului puternic al depozitelor, a mai spus Rozalia Pal. Aceasta a aratat ca la nivelul anului urmator cel mai promitator sector se mentine cel al instrumentelor de plasament pe termen lung, in special cel al pensiilor private.
Reprezentantii UniCredit au aratat ca se asteapta ca in urmatorii doi ani populatia din Romania sa economiseasca preponderent tot prin pastrarea banilor in numerar si depozite.
Astfel, la sfarsitul lui 2009, aproape trei sferturi (73%) din avutia populatiei ar trebui sa fie reprezentata de numerar si depozite, fata de 68% la sfarsitul lui 2006, in timp ce ponderea titlurilor si actiunilor ar trebui sa scada la 21%, de la 27% in 2006, ca urmare a directionarii unei parti a banilor catre fondurile de pensii.
In plus, avutia financiara neta a romanilor va scadea in 2007 la 10% din PIB de la 11% in 2006, in ciuda ritmului sustinut de acumulare de resurse, din cauza ca romanii se imprumuta mai mult decat economisesc. UniCredit calculeaza avutia financiara neta prin resursele financiare acumulate de populatie - constand in depozite bancare, titluri sau plasamente in asigurari, fonduri de pensii etc. - din care se scad datoriile.
Pentru finele acestui an, analistii UniCredit Group prognozeaza avutia financiara pe cap de locuitor din Romania la un nivel de 1.441 euro, raportata la o indatorare totala de 888 euro pe cap de locuitor.
In acest an, avutia financiara a populatiei a inregistrat o crestere cu 31 de puncte procentuale, sustinuta de imbunatatirea conditiilor pe piata fortei de munca din Romania, reflectata de rata scazuta a somajului, care este estimata la o medie de 4,4% in 2007, precum si de cresterea rapida a salariilor, cu 21% in ritm anual la sfarsitul lui septembrie 2007.
De asemenea, si banii trimisi de romanii din strainatate in tara au dus la cresterea activelor financiare ale romanilor, sumele trimise in tara de acestia fiind cu 24% mai mari in septembrie 2007 fata de aceeasi luna a anului trecut.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.