Militarii filipinezi au luat cu asalt un hotel de lux unde s-au baricadat. 30 de soldati rebeli au cerut demisia presedintelui Gloria Arroyo. Doua sute de oameni, printre care turisti si jurnalisti, au fost luati ostatici.

Hotelul Peninsula a fost incercuit de 1.500 de militari ai armatei guvernamentale filipineze. Martori citati de agentiile de presa au declarat ca au auzit impuscaturi in interioul hoteului si s-au lansat grenade lacrimogene.

Rebelii au cedat asediului. Liderul acestora Antonio Trillanes a declarat: "Iesim pentru binele si siguranta tuturor. Am fost martorii si victimele modului brutal pe care aceasta administratie il ofera poporului. Ca militari, noi le vom face fata."Soldatii rebeli au reusit sa evadeze dintr-un tribunal unde urmau sa fie judecati pentru o tentativa de lovitura de stat, care a avut loc in 2003. Atunci circa 200 de militari rebeli au luat cu asalt un alt imobil situat tot in cartierul fianciar Makati din capitala. Asaltul s-a incheiat dupa 24 de ore, armata ramanand loiala presedintelui.

Gloria Arroyo, in varsta de 58 de ani, a ajuns la putere in 2001 in urma unei revolte populare sustinute tot de armata. In ultimii 20 de ani Filipine s-a confruntat cu nu mai putin de 12 tentative de lovituri de stat.
 Declaratiile rebelilor