Germania va declasifica peste 45 de milioane de documente apartinand fostului regim nazist, cu informatii despre cele 17,5 milioane de victime ale dictatorului Adolf Hitler.


Arhiva, tinuta in secret timp de 60 de ani, contine documente si inregistrari din lagarele de concentrare naziste, scrie AFP. Acestea vor fi puse la dispozitia publicului si a cercetatorilor. Pana acum arhiva nu a putut fi consultata decat in "scop umanitar", adica in mod individual si nominal, de catre supravietuitorii si rudele victimelor regimului nazist, la cererea expresa a acestora, fiind utilizata exclusiv pentru identificarea si cercetarea persoanelor disparute sau pentru cereri de despagubire.


KILOMETRICÃ…. La fel de socant ca si ororile naziste, este si modul in care a fost organizata arhiva. Aceasta se intinde pe o suprafata de 27 de kilometri de rafturi, in localitatea Bad Arolsen din centrul Germaniei, documentele fiind ordonate si gestionate conform rigorilor naziste. Unsprezece tari s-au ocupat de arhiva, intre care, in afara de Germania, se numara si Franta, Israelul si Statele Unite. In prezent, arhiva este administrata de o sucursala a Comitetului International al Crucii Rosii.