Oficialii europeni au lansat critici dure la adresa Chinei cu doar citeva zile inainte de debutul summitului UE-China de la Beijing.

Primul loc pe agenda summitului UE-China revine gasirii unei solutii pentru respectarea drepturilor de autor si a standardelor de calitate de catre producatorii chinezi. „O parte dintre produsele importate din China de catre statele UE - fie medicamente, fie piese de schimb falsificate - aduc cu sine riscuri majore", a declarat marti comisarul european pentru Comert, Peter Mandelson, citat de „Financial Times". Afirmatia a stirnit protestele oficialilor chinezi, care au precizat ca doar o mica parte a produselor „made in China" sint piratate. „Europa importa zilnic bunuri in valoare de jumatate de miliard de euro din China, asadar nu putem accepta nici macar ca 1% sa fie piratate", a ripostat Mandelson.

Un alt subiect de disputa intre cele doua parti este subevaluarea monedei chineze, ceea ce face ca produsele chinezesti sa fie foarte ieftine. Incepind din 2000, yuanul a pierdut 40% din valoarea sa in raport cu euro, iar presedintele Frantei a chemat la o actiune comuna a UE si SUA pentru a forta Beijingul sa-si aprecieze moneda.

Oficialii UE vor da glas nemultumirilor producatorilor europeni de otel, care nu pot face fata concurentei chineze. Acestia protesteaza fata de ajutoarele de stat primite de competitorii lor din China, ceea ce contravine regulilor Organizatiei Mondiale a Comertului, din care China face parte. Se asteapta si discutii aprinse privind protectia mediului, China fiind unul dintre marii poluatori pe plan mondial. Banca Europeana de Investitii urmeaza, de altfel, sa imprumute Chinei jumatate de miliard de euro pentru a finanta protectia mediului.

In ciuda acestor conflicte comerciale, UE este cel mai mare partener al Chinei, valoarea schimburilor bilaterale fiind de 260 de miliarde de euro in 2006. Insa UE are un mare handicap, deoarece exporta in China cu 134 de miliarde de euro mai putin decit valoarea exporturilor. Totodata, potrivit „The Economist", UE nu va putea adopta o pozitie unitara in fata Chinei, din cauza relatiilor comerciale foarte strinse dintre China si unii membri UE (Suedia, Germania si tarile din flancul sudic al UE).