Romania s-a mentinut in acest an in categoria tarilor cu nivel ridicat de dezvoltare umana, ocupand pozitia 60, aceeasi ca in 2006, situandu-se insa pe ultimul loc in randul tarilor UE, potrivit clasamentului realizat anual de Programul Natiunilor Un
Romania s-a mentinut in acest an in categoria tarilor cu nivel ridicat de dezvoltare umana, ocupand pozitia 60, aceeasi ca in 2006, situandu-se insa pe ultimul loc in randul tarilor UE, potrivit clasamentului realizat anual de Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, care include 177 de state.

Statele plasate intre pozitiile 1-70 sunt incluse in categoria tarilor cu nivel ridicat de dezvoltare umana, cele aflate pe locurile 71-155 in cea a tarilor cu nivel mediu, iar restul au un nivel scazut de dezvoltare umana.

Raportul PNUD are la baza datele statistice aferente anului 2005,  in baza carora a fost calculat un indice al dezvoltarii umane.

Indicele calculat pentru Romania a fost de 0,813 puncte, in usoara crestere de la 0,805 puncte, in urma cu un an.

La stabilirea indicelui au fost luate in calcul speranta de viata, produsul intern brut pe cap de locuitor, rata de alfabetizare si gradul de scolarizare.

In cazul Romaniei, speranta de viata la nastere este de 71,9 ani, iar produsul intern brut pe locuitor, in functie de paritatea puterii de cumparare, se situeaza la 9.060 dolari.

Rata de alfabetizare a fost, in 2005, de 97,3%, iar rata de scolarizare de 76,8%.

Bulgaria devanseaza Romania, situandu-se pe locul 53, in urcare cu o pozitie fata de anul trecut.

Slovenia este statul din Europa Centrala cel mai bine plasat in clasamentul PNUD, ocupand pozitia 27, urmata de Cehia - 32, Ungaria - 36, Polonia  - 37, Slovacia - 42 si Croatia - 47.

Lituania, Estonia, Letonia, se afla, in ordine, pe pozitiile 43-45.

In urma Romaniei se afla state precum Belarus, pe locul 64, Rusia - 67 si Albania - 68.

Ucraina, situata pe locul 76, se afla in categoria statelor cu dezvoltare umana medie.

Primele trei pozitii in clasamentul realizat dupa indicele dezvoltarii umane sunt ocupate de Islanda, care a devansat liderul de anul trecut, Norvegia, plasata pe locul al doilea, si Australia.Mediafax
Statele Unite si Japonia se afla pe pozitiile 12, respectiv 8, iar Franta, Italia si Germania ocupa, in aceasta ordine, locurile 10, 20 si 22.

Pe ultimul loc al clasamentului se afla Tanzania.

Indicele de dezvoltare umana (IDU) a fost calculat ca medie a indicilor calculati pe trei segmente de baza ale dezvoltarii umane - durata vietii, educatie si standard de viata.

Durata vietii este cuantificata prin speranta de viata la nastere, iar nivelul de educatie este masurat prin rata de alfabetizare si rata de scolarizare.

Produsul intern brut pe locuitor este utilizat pentru masurarea standardul de viata din fiecare tara.

Indicele pe fiecare din cele trei domenii se exprima ca o valoare cuprinsa intre 0 si 1, si se calculeaza prin raportarea diferentei dintre valoarea actuala si valoarea minima la diferenta dintre valoarea maxima si valoarea minima.

Pentru speranta de viata la nastere valoarea maxima este 85 de ani, iar cea minima 25 de ani. Rata de alfabetizare a adultilor si rata de scolarizare au nivelul maxim 100%, iar cel minim 0%.

In cazul produsului intern brut pe locuitor valoarea maxima este 40.000 de dolari, iar cea minima 100 de dolari.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.