Valoarea totala a "banilor fierbinti" (hot money) jucati in economia romaneasca de investitorii straini de portofoliu nu a depasit in niciun moment 3 miliarde de euro, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat The Money Chann
Valoarea totala a "banilor fierbinti" (hot money) jucati in economia romaneasca de investitorii straini de portofoliu nu a depasit in niciun moment 3 miliarde de euro, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-un interviu acordat The Money Channel. Evaluarea guvernatorului se apropie de cea a viceguvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Cristian Popa, care declarase, la inceputul lunii mai, ca valoarea capitalurilor "cu potential speculativ" ale nerezidentilor care se afla in depozite la vedere in banci din Romania insuma, la acea data, aproximativ 2,5 miliarde euro.

Isarescu a tinut, insa, sa mentioneze ca este dificil de facut o separatie stricta intre "banii fierbinti", plasati pe termen scurt, si investitiile pe termen mai lung, care sunt un semnal al increderii investitorilor straini in potentialul pietei romanesti si in stabilitatea ei. "Eu am dat exemplul clasic, cu un investitor care a vrut sa construiasca acum patru ani - si a si construit - un centru comercial. S-a uitat la dobanzi, avea disp onibilitati, si a venit cu zece luni inainte si i-a transformat in lei: a avut incredere atunci in leu. Au fost printre primii "hot money" - primele capitaluri pe termen scurt - care au aparut in Romania", a amintit guvernatorul. Isarescu a adaugat ca banii au fost plasati in banci romanesti care au adus un castig bun, pe termen scurt, pentru ca apoi sa fie investiti intr-un complex comercial - pe termen lung.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.