Contractarea unui credit ipotecar de la una din cele opt banci cu care lucreaza ANL in cadrul programului de construire de locuinte se dovedeste a fi o capcana periculoasa pentru beneficiarii finantarii, odata cu deprecierea leului. Si asta nu pentr
Contractarea unui credit ipotecar de la una din cele opt banci cu care lucreaza ANL in cadrul programului de construire de locuinte se dovedeste a fi o capcana periculoasa pentru beneficiarii finantarii, odata cu deprecierea leului. Si asta nu pentru ca ratele in euro devin mai scumpe, ci din cauza ca bancile percep in aceasta perioada diferentele de curs la avansurile in lei platite de client.

Pe scurt, de pilda, cine a platit la inceputul lunii, in lei, echivalentul de atunci a 10.000 de euro este somat de banca in regim de urgenta sa completeze suma, pentru ca valoarea avansului s-a depreciat odata cu moneda nationala. Si astfel clientul, de buna-credinta, ajunge sa mai scoata din buzunar cel putin 500 de euro, pentru simplul motiv ca la cursul de schimb de acum leul are o valoare mult mai mica decat la data constituirii avansului. Si asta pentru ca - din motive care ne scapa - bancile nu-si avertizeaza clientii ca urmeaza sa suporte o eventuala depreciere a monedei, daca depun avansul in lei. Cu alte cuvinte, cei care vor sa contracteze un asemenea credit mai bine sa deschida acum ochii la evolutia cursului de schimb decat sa deschida mai tarziu punga!

In ultimele zile, BCR, una din bancile care acorda credite ipotecare in acest scop - si-a contactat clientii, solicitandu-le sume in plus la avansul in lei care s-a diminuat din cauza slabirii leului. Cererea bancii pare cu atat mai aberanta, cu cat, la momentul constituirii depozitului, clientul nu a fost atentionat asupra riscurilor la care este expus in situatia in care depozitul se face in lei. „Banca nu ne permite sa facem recomandari in privinta monedei in care clientul va plati avansul la credit. Se poate face fie in lei, fie in valuta. Alegerea apartine clientului, pentru ca se poate intampla si ca leul sa se aprecieze“, justifica situatia ofiterii de credit ai BCR.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.