>> Scriitorii si artistii ardeleni si banateni isi dau intalnire in localuri deja consacrate

>> Cafenelele literare au devenit adevarate ateliere de creatie

CRITERII
    A)   Locatie   &n
>> Scriitorii si artistii ardeleni si banateni isi dau intalnire in localuri deja consacrate

>> Cafenelele literare au devenit adevarate ateliere de creatie

CRITERII
A) Locatie B) Parcare C) Ambianta D) Servicii
E) Bautura F) Toalete G) Preturi

Insomnia, cafeneaua boemei clujene

1Una dintre cele mai "rebele" cafenele din Transilvania este Insomnia din Cluj. Situata ultracentral, in centrul vechi al orasului, este locul de intalnire al artistilor neconformisti, al profesorilor de la Universitatea Babes-Bolyai si al tinerilor amatori de cultura. Intrarea in cafenea are aspectul unei adevarate calatorii initiatice. Este vorba de un gang intunecos, care porneste din strada Universitatii si care da intr-o curte interioara plina de lumina.
Cafeneaua este la primul etaj, la care oamenii ajung dupa ce urca niste trepte de piatra tocita, care dau locului un farmec vetust si nobil in acelasi timp. Treptele sunt marginite de un grilaj de fier forjat. Chiar la intrarea in cafenea se afla o colectie de afise, cu cele mai importante evenimente culturale gazduite de local.
Incaperile sunt inalte si zugravite in culori diferite. Cea de la intrare are peretii intr-un verde puternic. Cea de-a doua incapere are peretii intr-un portocaliu cremos. Parchetul este din lemn masiv si usor uzat, care da cafenelei aerul unui local vechi, prietenos, indelung folosit de cei care doresc sa isi petreaca o buna parte din zi in compania unei cafele excelente si a unei muzici ambientale deosebite. Piesa care da greutate acestei incaperi este un pian de secol XIX, care aduce aroma unei cafenele vieneze din perioada interbelica. Exista un bar masiv din caramida, din care se ridica o coloana din bronz. Candelabrul este o impletitura din ramuri de lemn si sarma, de care atarna o colectie de sticle albastre. Fiecare masa are cate o lampa cu lumina de culoarea mierii, al carei abajur este confectionat dintr-o pasta de hartie speciala. Lampile atarna din tavan deasupra meselor, ceea ce sporeste aerul de intimitate. Clientii se simt ca sub un coviltir de lumina prietenoasa. Muzica este suficient de tare incat conversatiile nu se disting de la o masa la alta, dar suficient de joasa incat clientii nu sunt nevoiti sa raguseasca vorbind tare. Tablia meselor este din lemn, impodobita cu zgarieturi savante si cu inscriptii, care arata de parca mesele ar fi fost folosite cel putin doua secole. Insomnia este o expozitie permanenta de arta post-moderna. Tablouri suprarealiste sunt expuse in rame renascentiste aurite, iar picturi realiste sunt puse fara nici un fel de rame pe pereti, intr-un contrast naucitor. Cafeneaua gazduieste si concerte de jazz, folk sau alte manifestari artistice, de la stand-up comedy pana la recitaluri de poezie.

Atrium Classic Cafe Sibiu

2Atrium Classic Cafe este unul dintre cele mai frumoase locuri din Sibiu. Situat la numai cativa metri de Podul Minciunilor, in Piata Mica, localul ofera aproape in fiecare seara concerte live cu invitati celebri: de la Alex Harding (saxofonistul Arethei Franklin) pana la Ioan Gyuri Pascu.

Art Cafe Bistrita

3Deschisa de putin timp, cafeneaua artistica bistritena tinde sa ajunga un punct de referinta al Bistritei. Art Cafe surprinde prin bunul gust decorativ menit sa atraga artistii. Expozitiile de pictura si proiectiile de filme sunt doar cateva din atractiile cu care cafeneaua isi propune sa cucereasca clientii.

Romantism... baroc,
la "Time cafe" Timisoara

4Asezat in Piata Unirii, pe strada Matei Corvin, intr-o cladire baroca specifica zonei, "Time cafe" este locul ideal pentru o iesire romantica.
Barul ofera intimitate si atrage mai ales prin discretie. Punctul culminant sunt serile de week-end, cand doi tineri artisti, un chitarist si un pianist, realizeaza adevarate concerte unplugged pentru clientii care doresc sa isi petreaca o seara de neuitat.

Art Cafe Sibiu

5Cafeneaua artistilor Art Cafe este din 1997 singurul loc de intalnire al lumii artistice din Sibiu, gazduind in acest timp peste 600 de expozitii, zeci de concerte live, spectacole de teatru de cafenea, lansari de carte si disc si seri literare.


Erasmus Sibiu

6Libraria-cafenea Erasmus este locul unde se gasesc toate titlurile noi. Angajatii librariei pot procura toate cartile livrabile din Germania. Aceasta este "ascunsa" la marginea orasului, dar sora ei, libraria Schiller este usor de gasit.

Joc secund Timisoara

7"Joc secund" este un proiect suta la suta boem marca "Humanitas". Spatiul generos si sofisticat nu este, insa, destinat oricui. Aceasta pentru simplul motiv ca fumatul si licorile bahice sunt aici placeri interzise.

Charis Targu-Mures

8Situat in vecinatatea Teatrului National Targu-Mures, Centrul Crestin Charis ofera credinciosilor posibilitatea de a cumpara o carte cu specific religios si chiar de a o rasfoi intr-o cafenea eleganta si linistita.

Arizona Cluj-Napoca

9Cafeneaua Arizona si-a castigat in timpul regimului comunist renumele unui adevarat refugiu pentru scriitori. Sute, poate mii de poeme si de nuvele au fost schitate pe servetele de masa ori pe foi rupte din carnetele scriitorilor.

Ema Cluj-Napoca

10Ema este unul dintre locurile in care scriitorii, poetii ori actorii clujeni stiu ca nu vor fi deranjati de tinerii cu fite. Un grafician a impodobit unul dintre peretii cafenelei cu portretele intelectualilor care isi petrec timpul aici.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.