Sothebya€™s - Prima licitaTie In Romania O pictura a lui Dumitru Gorzo a fost vanduta cu 10.000 de euro la prima licitatie organizata de celebra Casa Sothebya€™s la Bucuresti, in cadrul evenimentului Rehau ARTGala Romania 200
Sothebya€™s - Prima licitaTie In Romania O pictura a lui Dumitru Gorzo a fost vanduta cu 10.000 de euro la prima licitatie organizata de celebra Casa Sothebya€™s la Bucuresti, in cadrul evenimentului Rehau ARTGala Romania 2007.   La Muzeul National de Arta Contemporana au fost scoase la vanzare, vineri seara, lucrarile a zece tineri artisti romani contemporani realizate in cadrul unei tabere de pictura organizate de compania Rehau in luna august.   PREMIERa. Competitia a fost condusa de Nadine Kriesemer, director in cadrul celebrei Case de licitatii Sothebya€™s. "Este prima data cand venim in Romania, pentru ca aici nu s-a format o piata reala de arta, nu exista o traditie a vanzarilor si cumpararilor si nici nu sunt foarte multe galerii", a declarat Nadine Kreisemer. Ea nu a exclus nici posibilitatea ca Sothebya€™s sa revina. "Cred ca intotdeauna este interesant sa vezi artisti noi si cred ca intr-o lume a globalizarii totul se misca atat de repede, incat este posibil sa revenim in viitor. Este posibil sa deschidem o filiala si in Romania, dar deocamdata nu avem planuri clare", a spus Kreisemer.   PRETURI. Ea s-a straduit sa ridice cota celor zece picturi, insa doar cinci, sase ofertanti si le-au disputat. Cea mai mare suma - 10.000 de euro (4.000 de euro pret de pornire) - s-a platit pentru "When the summer was pink" a cunoscutului si controversatului artist Dumitru Gorzo. "Industrial Temple" - Gili Mocanu - , a fost cumparata cu 4.400 de euro, iar "Collective portrait of enlighted minds", de Marius Bercea, cu 2.700 de euro. Alte doua lucrari - "Out of recyclable", a Kristinei Ratiu, si "Storm in the Ocean", a lui Dan Maciuca - au fost adjudecate cu 3.600 de euro, respectiv, 4.000 de euro. Un triptic "The Garden of Baron Brukenthal", de Mirela Traistaru, a fost vandut pentru 4.600 de euro, iar "Craiesti village" - Bogdan Tucudean - si "The Study of a Hunt 1" - Veres Szabolcs au fost cumparate cu 2.200 de euro si 1.200 de euro. "The constant feeling of guilt", de Mircea Suciu, a fost vanduta cu 3.000 de euro, iar "Shop window" - Sebastian Moldovan - cu 2.800 de euro. Cinci dintre lucrari au fost adjudecate de sefii Rehau.   CARITATE. In total s-au strans 38.500 de euro. Jumatate din bani sunt pentru artisti, iar cu restul vor fi finantate programe culturale pentru copiii din Romania. Desi s-au declarat multumiti de rezultat, organizatorii au recunoscut ca invitasera mai multe personalitati la licitatie, in mare parte politicieni, care n-au mai aparut fiind ocupati cu campania electorala.   florina.zainescu@jurnalul.ro     Scop: cresterea cotei internationale Licitatia a avut ca scop cresterea cotei internationale a artei contemporane romanesti. "Faptul ca Sothebya€™s este aici este un lucru foarte bun. In al doilea rand, incercam sa educam societatea romaneasca si sa demostram ca arta contemporana nu este o cheltuiala, ci o investitie", a declarat Liviana Dan, curator al Muzeului Brukenthal, membra a juriului care a selectat lucrarile.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.