Dupa o campanie electorala anosta, romanii sunt asteptati maine la urne in dublu scop: sa-si aleaga reprezentantii in PE si sa raspunda la intrebarea pusa de Traian Basescu referitoare la introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de sc
Dupa o campanie electorala anosta, romanii sunt asteptati maine la urne in dublu scop: sa-si aleaga reprezentantii in PE si sa raspunda la intrebarea pusa de Traian Basescu referitoare la introducerea votului uninominal majoritar in doua tururi de scrutin, ca premisa pentru reformarea clasei politice. Cele doua evenimente se desfasoara in acelasi interval orar (7.00-21.00), dar in sectii diferite de votare (amplasate in general in acelasi loc). Pentru ca romanii din strainatate sa-si poata exercita dreptul de vot, MAE a anuntat ca a trimis peste 600.000 de buletine, in 93 de state. Scrutinul de duminica reprezinta un important test al civismului alegatorilor care au, pe langa posibilitatea de a decide pe cine trimit in Parlamentul European, si ocazia de a decide cum anume isi vor selecta reprezentantii in Parlamentul Romaniei. Legislativul Romaniei ar pierde, dupa euroscrutinul de duminica, in jur de 16 parlamentari. Vor reveni in actualitate si se vor amplifica disputele deja existente intre PNL si PD (generate de listele comune pe care au candidat in 2004).
PNL si PD vor avea de disputat cele sapte posturi deja neocupate, plus cele sase care ar putea fi eliberate prin plecarea celor patru parlamentari PD si doi PNL in Parlamentul European. La Senat, mandatul liderului conservator, Dan Voiculescu, care a demisionat in 2007, nu a fost ocupat, din cauza disputelor pe inlocuitor, avand in vedere ca PC a candidat, in 2004, pe liste alaturi de PSD. Este, de asemenea, liber si locul lui Antonie Iorgovan, decedat in urma cu cateva saptamani.
Listele majoritatii formatiunilor care au intrat in cursa pentru PE includ actuali senatori si deputati din Parlamentul Romaniei, care sunt obligati sa renunte la mandatul detinut in prezent. In situatia in care estimarile sondajelor de opinie date publicitatii in ultima perioada ar corespunde cu rezultatele scrutinului din 25 noiembrie, Parlamentul Romaniei ar pierde in jur de 14-16 membri.
Negociatorul liberalilor cu democratii, secretarul general al PNL, deputatul PNL Dan Motreanu, a anuntat deja ca liberalii vor cere Comisiei juridice un punct de vedere, asteptand ca acest for sa se pronunte in legatura cu validarea noilor parlamentari doar prin semnatura presedintelui fiecarui partid, si nu a ambilor, asa cum prevedea protocolul Aliantei. In cazul in care nu se va ajunge la un acord cu PD, liberalii spun ca vor propune ca cele 13 locuri ramase vacante sa fie scazute din cvorumul de sedinta. Potrivit sondajelor de opinie, PD se afla intre 35 si 38,2%, adica ar putea obtine in jur de 12-13 mandate, PSD are intre 19,5 si 23%, adica ar obtine 7-8 mandate, PNL are intre 12,9 si 14%, adica ar putea obtine 5 mandate. Cat priveste PNG si PLD, in cazul in care trec pragul electoral, ar obtine cate un mandat. Aseara, presedintele Traian Basescu a lansat un apel romanilor de a se prezenta in numar cat mai mare la urne pentru a dovedi ca au dorinta de a deveni europeni si sa decida cum vor sa le fie alesi parlamentarii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.