Afacerea „Piata Amzei 13“ i-a adus edilului sectorului 1, Andrei Chiliman, un dosar penal, in care este acuzat de abuz in serviciu. Primarul sustine ca a aflat de acest lucru abia ieri, din presa, cu toate ca procurorii au inceput urmari
Afacerea „Piata Amzei 13“ i-a adus edilului sectorului 1, Andrei Chiliman, un dosar penal, in care este acuzat de abuz in serviciu. Primarul sustine ca a aflat de acest lucru abia ieri, din presa, cu toate ca procurorii au inceput urmarirea penala impotriva sa din luna octombrie 2007, dupa ce conducerea Politiei Comunitare sector 1 a descins in forta in cladirea din Piata Amzei nr. 13, evacuandu-i pe comerciantii din imobil. Ordinul lui Chiliman a fost clar: „Evacuare in forta!“, fapt pentru care, in timpul operatiunii, „comunitarii i-au bruscat pe comercianti, vatamand chiar si un avocat.

Pe data de 1 iunie 2006, un grup de comando al Politiei Comunitare sector 1, condus personal de seful corpului de comunitari, Marius Tudorica, a descins in forta in Piata Amzei, procedand la evacuarea brutala a celor care ocupau cladirea cu nr.13. Ordinul de evacuare venea personal de la primarul Chiliman, iar politistii comunitari, cu pistoale infipte vitejeste in brau, nu s-au sfiit deloc sa faca uz de forta. Pretextul oficial era ca imobilul respectiv necesita consolidari rapide. Atat de rapide, incat cei care il ocupau au fos t aruncati in strada cu imbranceli si lovituri.

Brutalitate
Oamenii s-au plans ca toti „comunitarii“ au facut exces de forta, ca au fost evacuati desi aveau acte in regula, unii dintre cei evacuati spunand ca le-au fost rupte hainele, ca le-au fost luati bani din buzunare si ca unei avocate aflate la fata locului i-a fost rupt piciorul. Toti cei care s-au impotrivit la evacuarea pe care o considerau ilegala au fost tarati in dube si amendati. Unul din cei prezenti relata ca politistii lui Chiliman l-au pus in catuse si pe un agent al unei firme de paza, care venise la interventie, dupa ce Tudorica&Co. declansasera alarma la un magazin de bijuterii pe care il evacuau. Deranjati de aparitia jurnalistilor in zona, „comunitarii“ s-au repezit si la acestia, sfatuindu-i sa „circule“ si sa „elibereze zona“. Pentru „delicatetea“ cu care au actionat, Marius Tudorica si mai multi dintre subordonatii sai au dosar penal pentru abuz in serviciu si sechestrare de persoana.

Printre cei evacuati se numarau si veteranii de razboi. Acestia nu aveau program joia, zi in care a cazut data de 1 iunie 2006, astfel incat s-au trezit cu lacatele sparte si inlocuite si cu toate bunurile si documentele sechestrate de oamenii primarului. Purtatorul de cuvant al lui Andrei Chiliman, Alexandru Ichim, ne-a declarat ieri ca nici unul dintre cei evacuati nu avea acte in regula pentru a sta in imobil. Uniunea Veteranilor de Razboi avea trei camere in folosinta gratuita, obtinute printr-o hotarare a Consiliului local al sectorului 1, deci afirmatia lui Ichim nu sta in picioare.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.