Prin anualizarea profitului obtinut la 9 luni, ambele banci ajung la cotatiile de la inceputul saptamanii, la un PER de 18.

Actiunile Erste au avut in acest an un maxim la 61,5 euro, dar au coborat sub 50 de euro (46,6 euro luni, foarte a
Prin anualizarea profitului obtinut la 9 luni, ambele banci ajung la cotatiile de la inceputul saptamanii, la un PER de 18.

Actiunile Erste au avut in acest an un maxim la 61,5 euro, dar au coborat sub 50 de euro (46,6 euro luni, foarte aproape de minimul anului de 48,25). BRD a urcat, la randul sau, pana la 30 de lei/actiune dupa anuntarea unor rezultate foarte bune dupa primul semestru, dar a coborat ulterior la 23,5 lei din cauza unui context global nefavorabil. La noua luni, Erste a raportat un profit net de 649 milioane euro, in crestere cu 27% fata de perioada similara din 2006. BRD sta chiar mai bine la accest capitol. Concentrarea pe un lant de sucursale de buzunar, cu majoritatea sediilor inchiriate, a redus mult costurile si a urcat rata de profit la 43% fata de perioada similara a anului trecut (682 milioane lei la 9 luni). Interesant de remarcat, daca anualizam profiturile la 9 luni in cazul ambelor banci, obtinem un indicator PER aproximativ egal (18), ceea ce denota o relativa subevaluare a bancii romanesti prin prisma potentialului mai mare de crestere dintr-o economie inca slab bancarizata. BRD valoreaza la bursa 4,7 miliarde euro, in timp ce Erste Bank depaseste 15,4 milioane euro. Inca o asemanare intre cele doua banci o regasim la capitolul randament la dividend: 1,3% daca ne raportam la sumele acordate in contul exercitiului financiar trecut (0,65 euro actiune la Erste si 0,308 lei la BRD). Cotatiile Erste sunt urmarite cu interes de o categorie destul de importanta in Romania: salariatii BCR care au putut sa faca anul trecut rocada actiuni BCR-actiuni Erste, la paritatea 6:1. In acel moment actiunile Erste erau peste 60 de euro. z A.A.

PROFIL BRD
>> Capitalizare: 4,7 miliarde euro
>> PER*: 18,1
>> Profit 9 luni: 196 milioane euro
>> Dinamica profit: ±43%
* prin anualizarea profitului la 9 luni

PROFIL ERSTE BANK
>> Capitalizare: 15,4 miliarde euro
>> PER*: 17,7
>> Profit 9 luni: 649 milioane euro
>> Dinamica profit: ±27,6%
* prin anualizarea profitului la 9 luni


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.