Pariasem cu un coleg de redactie, pe la inceputul saptamanii, ca euro nu va trece atat de repede de 3,6 lei.

Optimismul ma costa doar o bere, cu mult mai putin decat diferenta pe care ratele la creditele de consum si mai ales imobiliare o
Pariasem cu un coleg de redactie, pe la inceputul saptamanii, ca euro nu va trece atat de repede de 3,6 lei.

Optimismul ma costa doar o bere, cu mult mai putin decat diferenta pe care ratele la creditele de consum si mai ales imobiliare o vor scoate din buzunarele celor cu imprumuturi in moneda europeana. Apropo, daca aveti de platit o rata mai consistenta - la un credit ipotecar, de exemplu, pentru fiecare suta de euro trebuie sa scoateti din buzunar vreo 30 de lei in plus fata de cat ati fi scos la inceputul acestui an. Cum aud tot mai des de oameni cu rate in jur de 1000 de euro la locuinte cumparate scump anul acesta, o socoteala rapida arata ca vreo 300 de lei (3 milioane, pe vechi) zboara din cont doar din diferenta de curs. Asta ar face cam cat intretinerea pe o luna de iarna la un apartament de doua camere. Nu as vrea sa fiu deloc in pielea celor care au de platit in aceasta perioada vreo masina ori vreo casa la preturi calculate in moneda europeana. La o tranzactie de 100.000 de euro - pentru un apartament in Bucuresti, de pilda - devalorizarea din ultimele trei saptamani, in lei, face mai mult decat comisioanele agentilor imobiliari si are toate sansele sa rada banii pusi deoparte pentru taxele notariale. Intrat pe regim disociat, de 17 sedinte incoace, leul a slabit cu peste 9% si, la valoarea de care aminteam mai sus, efectele dietei pe care o tine moneda nationala fac cam cat un Logan. Fara prea multe optionale!


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.